VICTIMELE ASCUNSE ale pandemiei de coronavirus. Cum a ajuns o tânără să stea în izolare alături de agresorul său

Publicat: 01 04. 2020, 10:05
Actualizat: 01 04. 2020, 10:07

În urma măsurilor de carantină impuse împotriva răspândirii coronavirusului, organizațiile care luptă împotriva violenței domestice avertizează ă femeile forțate să stea în izolare alături de agresorul lor ar putea deveni victimele ascunse ale pandemiei.

În Marea Britanie, apelurile către linia telefonică pentru abuzuri au crescut cu 65% în această perioadă. Între timp, ONU a avertizat că femeile din țările mai sărace nu au la dispoziție mijloace pentru a raporta abuzurile la care sunt supuse, potrivit BBC.

Jurnaliștii de la BBC au vorbit cu două tinere care sunt nevoite să locuiască zi de zi alături de bărbatul care le-a agresat.

Geeta, India

Geeta se trezește la 5 dimineața, soțul ei se află lângă ea pe podea. El sforăie tare.

În seara precedentă venise acasă beat și supărat. Vijay este șofer pe mijloacele de transport în comun, iar veniturile lui au scăzut de la 1.500 de rupii pe zi (puțin peste 16 lire sterline), la 700 de rupii pe zi.

„Copiii mei și-au văzut tatăl nervos de foarte multe ori, dar niciodată în starea în care a fost în ultimele zile. L-au văzut cum trântește obiectele prin casă și cum m-a tras de păr”, povestește  Geeta.

Cei doi locuiesc într-o casă modestă, într-un cartier sărac. Geeta este o victim a violenței domestice, care a început chiar în noaptea nunții. A încercat să-și părăsească soțul, însă acesta a amenințat-o că nu-și va mai vedea niciodată copiii.

Înainte ca în India să se declare stare de urgență, Geeta urma în secret cursuri organizate de o asociație care luptă pentru drepturile femeilor abuzate. Femeia își dorea să devină independentă din punct de vedere financiar și să le poată oferi copiilor săi un viitor mai bun, departe de soțul violent.

Însă starea de urgență și carantina impusă i-au dat peste cap planurile. Cursurile s-au încheiat, iar activiștilor le este acum imposibil să le mai viziteze pe victimele abuzului.

Vimlesh Solanki, un voluntar pentru Sambhali Trust, o organizație care sprijină femeile din Jodhpur, al doilea oraș ca mărime din Rajasthan, spune că coronavirusul a pus femeile în pericol.

„Situații stresante ca aceasta îi poate face pe partenerii lor și mai agresivi decât înainte”.

Kai, New York, SUA

Kai își scoase telefonul și tastează încet. ”Mami, vreau să rămân cu tine”. A apăsat butonul de trimitere. Un răspuns a venit repede: „O să fie bine”.

Săptămâna trecută, adolescenta a făcut un pas înapoi în casa în care a jurat că nu va mai intra niciodată. ”Totul s-a stins în jurul meu”, spune tânăra.

Ea s-a mutat din nou cu tatăl ei, bărbatul despre care spune că a abuzat-o fizic și sexual de ani buni.

Personalul magazinului în care lucra mama ei devenea neliniștit odată cu răspândirea pandemiei de coronavirus. Știrile potrivit cărora virusul traversase țărmurile se răspândise în peste 170 de țări și ajunsese acum la New York, îi făcea pe oameni să fie nervoși.

Să lucrezi la un magazin însemna să interacționezi zilnic cu clienții. Mama lui Kai și ceilalți angajați erau îngrijorați pentru că intrau zi de zi cu sute de clienți în contact. La scurt timp, magazinul a anunțat că se va închide și că personalul va fi concediat.

Mama lui Kai a pierdut slujba de 15 dolari pe oră (12 lire sterline) și i s-a spus că va avea o asigurare de sănătate doar cinci zile.

Kai a fost nevoită să se mute din nou cu tatăl ei. Înainte de răspândirea coronavirisului, adolescenta începuse terapia care a ajutat-o să își controleze mai mult emoțiile. Începuse să aibă speranță. Apoi, locul unde făcea terapie s-a închis.

„El este aici toată timpul”, spune ea, „în timpul zilei se uită la televizor sau stă la computerul său din sufragerie. Noaptea îl aud vizionând porno”.