Vladimir Putin anunță că Rusia a aprobat primul vaccin împotriva COVID-19

Publicat: 11 08. 2020, 14:19
Vaccinarea anti-COVID ar putea deveni obligatorie în Australia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți că țara sa a devenit prima din lume care a aprobat un vaccin împotriva COVID-19, la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, o mișcare pe care Moscova o consideră o dovadă clară a superiorității sale în domeniul științific.

Reușita deschide calea pentru imunizarea în masă a populației Rusiei, chiar dacă etapa finală a studiilor clinice, cea pentru testarea siguranței și eficacității, continuă, informează Reuters.

Viteza cu care Rusia a aprobat vaccinul arată determinarea Moscovei de a câștiga cursa pentru dezvoltarea unui vaccin eficient, dar există îngrijorări potrivit cărora autoritățile ruse ar pune pe primul loc prestigiul, în detrimentul siguranței.

Prezent la o ședință de Guvern difuzată de televiziunea de stat, Putin a spus că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, este sigur și că a fost chiar administrat uneia dintre fiicele sale.

„Știu că este destul de eficient, formează o imunitate puternică și, repet, a trecut de toate verificările necesare”, a spus Putin.

El a declarat că speră că țara va începe curând producerea în masă a vaccinului.

Timpul scurt pentru dezvoltarea vaccinului provoacă îngrijorări

Autoritățile de reglementare din întreaga lume au insistat că graba pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva COVID-19 nu va compromite siguranța acestora, însă ultimele sondaje arată că populația este din ce în ce mai neîncrezătoare în ideea dezvoltării atât de rapide a unor asemenea seruri.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, vaccinul va fi administrat, pe bază de voluntariat, întâi angajaților din sistemul sanitar din Rusia care îngrijesc persoane bolnave de COVID-19.

Peste o sută de potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 sunt dezvoltate la nivel mondial, în încercarea de limitare a răspândirii noului tip de coronavirus.

Dintre acestea, cel puțin patru au intrat în faza a treia a studiilor pe oameni, faza finală înainte de aprobarea unui vaccin, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).