ALEGERI LOCALE. Camera Deputaților a decis. Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie. Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare /Când începe campania electorală?

Publicat: 08 07. 2020, 14:42
Actualizat: 15 07. 2020, 15:38
Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie, a decis, miercuri, Camera Deputaților. Legea care stabilește data votului urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Decizia a fost luată cu de voturi 253”pentru”, două voturi ”împotrivă” și 36 abțineri.

 

Camera Deputaţilor a dezbătut, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie. Legea a trecut marţi de senatori, cu amendamente.

În urmă cu o zi, marţi, proiectul UDMR a trecut şi de Senat. Un proiect de lege care prevedea acelaşi lucru, al Guvernului, a fost respins de senatori, aleşii hotărând, astfel, să meargă pe stabilirea de către Legislativ a datei alegerilor.

Votul final, discutat, miercuri, în Camera Deputaților

Biroul Permanent al Camerei a stabilit, marţi, că plenul se va întruni miercuri, de la ora 11.00, pentru a discuta acest proiect şi pentru votul final.

Anterior, comisiile de specialitate sunt programate în şedinţă pentru întocmirea raportului.

Principalele modificări aduse în Senat sunt posibilitatea ca partidele politice să folosească banii din subvenţia primită de la stat pentru campania electorală.

În plus, în secţiile de votare vor putea fi prezente şi partidele care nu au grup parlamentar, ceea ce va avantaja partide precum ALDE şi PMP, dar şi PPU, care în acest moment au parlamentari, dar nu au numărul suficient pentru a forma un grup în Camere.

Proiectul stabileşte ca data alegerilor locale să fie 27 septembrie, această dată fiind rezultatul unei dezbateri publice şi al poziţionării majorităţii formaţiunilor politice.

Legea, dezbătută în regim de urgenţă, a fost adoptată, marţi, de către senatori, cu amendamente

A fost admis un amendament al senatorilor PSD Şerban Nicolae şi Radu Oprea care prevede că partidele vor putea folosi şi subvenţiile de la bugetul de stat pentru finanţarea campaniei electorale.

”La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, prin derogare de la prevederile art. 25 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţiile partidelor politice pentru campania electorală prevăzute la art. 30 din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot proveni şi din sursa de finanţare prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată amendamentul social-democraţilor la proiectul de lege.

Un alt amendament admis, formulat de senatorul PSD Radu Preda şi senatorul neafiliat Doru Bădulescu, permite partidelor care nu au grupuri parlamentare să aibă reprezentanţi în secţiile de votare.

”În a treia etapă, birourile electorale ale secţiilor de votare se completrează cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi electorale care au ca membri cel puţin 6 senatori sau 10 deputaţi”, arată amendamentul admis.

Comisia juridică a Senatului a respins amendamentul USR care prevedea ca alegerile locale să se desfăşoare timp de două zile, pe 26 şi 27 septembrie, pentru a evita aglomeraţia în secţiile de votare şi pentru a respecta normele sanitare impuse de autorităţi de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, marţi, după adoptarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie, că în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central. Candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august