ANPC dezvăluie de unde provine, de fapt, carnea de porc din supermarketuri: „Induc în eroare cumpărătorii”. Sfaturi utile pentru cetățeni
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, atrage atenția consumatorilor cu privire la carnea de porc din magazine și dezvăluie că anumite produse sunt, de fapt importate din alte țări, chiar dacă pe etichetă este specificat că România ar fi țara de proveniență.
Directorul ANPC, Paul Anghel, a transmis, într-o postare pe Facebook, ca aproximativ 80% din carnea de porc care se găsește în supermarketurile de la noi din țară este importată, în anumite cazuri, chiar și din America Latină.
„În prezent, aproximativ 80% din carnea de porc de pe piață din România provine din import. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a cărnii vândute în magazine nu este produsă in ferme locale, oferta internă fiind în continuare limitată. Acest lucru înseamnă că, de cele mai multe ori, porcul din galantare provine din alte țări, precum Spania, Germania sau chiar țări foarte îndepărtate. De exemplu, România importă carne de porc chiar și de la 13.000 km distanță, din țări precum Chile.”, a scris Paul Anghel într-o postare pe Facebook.
Expertul sfătuiește cetățenii să verifice cu atenție eticheta produselor din carne. Directorul general ANPC a menționat că au existat cazuri în care carnea importată a fost prezentată ca fiind produs românesc.
„Recomand consumatorilor să citească cu atenție eticheta fiecărui produs din carne de porc și să se asigure că sunt corect informați cu privire la proveniență. Fiecare pachet de carne proaspătă trebuie să aibă înscrisă țara de origine – verificați această informație înainte de cumpărare. Din păcate, au fost identificate cazuri în care carnea importată este ambalată în România și prezentată ca fiind „românească”.
Spre exemplu, comisarii ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au găsit carcase de porc sau piese de carne etichetate cu steagul României la vitrină, deși în realitate proveneau din Spania. Astfel de practici induc în eroare cumpărătorii, care pot crede că achiziționează un produs autohton, când de fapt este vorba despre carne adusă din afara țării.”, a precizat Paul Anghel.
Specialistul ANPC a precizat că, în privința unui produs perisabil precum carnea, există pericolul ca prospețimea să fie afectată în timpul transportului, dacă nu sunt respectate condițiile optime.
„Trebuie avut în vedere că drumul cărnii de porc importate până la raft este foarte lung. Carnea adusă de la mii de kilometri trece printr-un lanț extins de aprovizionare și manipulare – de la producătorul din străinătate, la transportator, depozit central, distribuitor, iar abia apoi ajunge în magazinul din România. Acest proces îndelungat poate afecta prospețimea cărnii dacă nu sunt respectate riguros condițiile de temperatură și igienă pe tot parcursul.
Cu cât lanțulde distribuție este mai lung, cu atât crește riscul ca produsul să își piardă mai repede calitățile și să sufere o alterare accelerată. Altfel spus, un produs care a călătorit mult poate ajunge la raft mai puțin proaspăt decât unul local, mai ales dacă lanțul frigorific nu a fost perfect menținut.” a mai adăugat directorul general ANPC.”, a declarat Paul Anghel.
Directorul general ANPC a oferit câteva sfaturi consumatorilor pentru a-i ajuta să facă o decizie cât mai bună atunci când vine vorba de achiziționarea cărnii.
• Verificați originea pe etichetă: Citiți cu atenție eticheta produsului și identificați țara de origine a cărnii de porc înainte de a o cumpăra. Este dreptul dumneavoastră să știți de unde provine alimentul.
• Nu vă lăsați induși în eroare de simboluri: Un ambalaj cu însemne naționale (precum tricolorul) nu garantează proveniența românească. Asigurați-vă că pe etichetă scrie clar țara de origine, nu doar că produsul a fost ambalat în România.
• Fiți atenți la prospețime: Țineți cont că o carne venită de departe poate avea un termen de valabilitate mai scurt odată ajunsă la raft. Verificați data durabilității minimale(termenul de valabilitate) și observați aspectul produsului. Dacă observați schimbări de culoare, miros nefiresc saualtceva suspect, nu cumpărați acel produs.
• Sprijiniți produsele autohtone verificate: Atunci când este posibil, alegeți carne de porc provenită de la producători locali sau din secțiuni special semnalizate pentru produse românești. Aceste produse nu doar că sunt mai proaspete, dar susțin și economia locală.
Foto: Envato