Artista care nu recunoaște fețele – inclusiv pe cea proprie: „Femeia care mă privește este în cămășa și în apartamentul meu. Trebuie să fiu eu”

Publicat: 16 08. 2020, 21:50

Carlotta nu a reușit niciodată să recunoască fețele, nici fețele celorlalți, nici a sa. Starea ei a avut un efect major asupra vieții sale, dar i-a oferit, de asemenea, un sens al scopului  artist – să facă autoportretele chipurilor pe care nu le poate imagina în minte.

Carlotta se așază să deseneze un autoportret. Camera este foarte întunecată, luminată doar de câteva lumânări. Nu are nevoie de lumină, pentru că nu folosește o oglindă sau o fotografie – în schimb, cu o mână trasează contururile feței, în timp ce cealaltă mână schițează formele pe hârtie.

„Este întotdeauna o surpriză când îmi văd desenele la lumina zilei”, spune ea, potrivit BBC.

Apartamentul ei este plin de autoportrete – aproximativ 1.000. Fiecare este complet diferit și are o altă calitate. Formele se suprapun. Mai multe capete pot fi proiectate unul peste altu.

Când se privește în oglindă, Carlotta nu se identifică: „Femeia care mă privește este în cămășa mea și în apartamentul meu”

Dacă se vede în oglindă, Carlotta se va gândi: „femeia care mă privește este în cășa mea și în apartamentul meu, așa că trebuie să fiu eu”.

Starea lui Carlotta a început când era  tânără, la Munchen în anii ’60, deși la început nimeni nu a observat starea acesteia.

„Când m-am dus la cumpărături cu mama sau am mers la chirurg, mama meaa recunoscut clar persoanele respective, dar eu nu aveam habar cine sunt”, spune ea.

„Am fost uimită că mama mea putea face asta. Am crezut că acesta este un cadou uimitor pe care l-a avut, de a recunoaște alți oameni.”

Adesea, Carlotta își aștepta mama în afară magazinelor cu câinele și realizează că nu o recunoaște. Nu i-a spus niciodată mamei sale de ce. „Am crezut că este probabil o problemă cu mine, că nu mă concentrez suficient.”

Așa că s-a bazat pe alte indicii. „Am început să observ ce haine poartă oamenii, felul în care mergeau, vocea lor sau dacă purtau ochelari. Fiecare are propriul mod de a respiră și felul lor de a se miș. Așa încerc  identific oamenii.”

Abia când Carlotta a mers la școală, în cele din urmă, a înțeles că era ceva diferit în privința ei.

Totuși, nu le-a spus părinților. Ea a presupus că recunoașterea fețelor era o abilitate, cum ar fi să-și lege șireturile, pe care le va stăpâni într-o zi.

Școala a fost o experiență brutală și oribilă. Toată lumea arăta la fel  Carlotta. Cu o ocazie a fost trimisă în camera personalului pentru a colecta ceva de la un profesor.

„Am bătut la ușa camerei de personal. Un bărbat stătea acolo și i-am spus:„ Vreau -l văd pe domnul Schultz. ” A trebuit să repet asta de trei ori, iar el a devenit foarte supărat pe mine. El mi-a spus: „Eu sunt domnul Schultz!” El a fost profesorul meu din prima clasă, dar pur și simplu nu l-am recunoscut. „

A încercat să scrie toate caracteristicile definitorii ale profesorilor ei – dacă aveau ochelari sau barbă, ce încălțăminte purtau – dar a scris și care profesori erau prietenoși și care nu, iar într-o zi, un profesor a confiscat furios lista.

În timpul pauzelor de prânz, Carlotta stătea de obicei separată de ceilalți copii. Problema a apărut când a sunat clopotul. Copiii se aliniau pe locul de joacă, dar niciodată în același loc. „De multe ori m-am întors înăuntru la o clasă greșită și nu mi-am dat seama până nu am ajuns în sala de clasă greșită. Și, evident, dacă un copil nu își poate recunoaște colegii de clasă, atunci trebuie să fie prost”.

Profesorii au reacționat cu furie și amăgire

„M-au făcut să stau în fața clasei și i-am spus:„ Nu ai altceva decât rumeguș între urechi. ” Sau m-ar insultă: „Ești groasă ca o cărămidă”.

În consecință, ea s-a retras din toată lumea. „Nu aș spune nimic cu voce tare. Eu aș face doar muncă mea mea scrisă.”

Școala a crezut că Carlotta are un handicap de învățare și le-a scris părinților sugerându-i să fie trimisă la o școală specială. Dar știau că acest lucru este inutil și au ignorat scrisorile.

La sfârșitul zilei de școală, Carlotta urmă să fugă acasă cu viteză și să se cufunde în cărți. Ea a citit tot ce a putut, în special despre natură și a fanteizat să se îndepărteze de toată lumea.

Când a părăsit școala la 17 ani, a căutat un loc de muncă care să implice cât mai puțîn contact uman.

După ce a lucrat  șofer de camion și mixer de ciment, și-a luat un loc de muncă  proiecționist, care a fost atât solitar, cât și plăcut. Filmele de science-fiction erau preferatele ei, deoarece personajele erau mai recunoscute și, prin urmare, complotul era mai ușor de urmărit.

„Această problemă pe care o am cu fețele este într-adevăr destul de specifică pentru oameni. Fețele animalelor sau ale extratereștrilor mi se par foarte ușor de recunoscut!” ea spune. Acest lucru nu se aplică însă cimpanzeilor; sunt prea asemănătoare cu oamenii.

Carlotta a făcut primul ei RMN, care nu a arătat nicio pagubă – că creierul ei  este diferit de alții.

„În spatele urechii drepte, există o regiune a creierului care este responsabilă doar de procesarea fețelor”, a spus Valentin după aceea Carlotta. „Fiecare față care îți atrage atenția este identificată de această regiune ca o față și apoi procesată. În cazul tău, acest lucru nu pare să funcționeze”.

Afecțiunea nu o împiedică să știe cum se simte o altă persoană

„Pot să înțeleg bine dispozițiile și expresiile faciale ale unei persoane și asta îmi amintesc despre ele – emoțiile, sentimentele, întreaga persoană”, spune ea.

„Nu-mi amintesc dacă cineva are nasul strâmb sau culoarea ochilor, dar dacă plânge sau se înfurie, asta rămâne în memoria mea.”

Acum că a scăpat de propria furie, are o nouă perspectivă asupra vieții.

„Este minunat. Simt că viața poate începe acum, într-un mod care îmi aduce mai multă pace”, spune ea.

S-a retras devreme din cauza artritei și își petrece mare parte din timp desenând, într-o căutare permanentă de a-și găsi chipul.

„Arta mea este o necesitate interioară pentru mine”, spune ea. „Nu mă pot abține să fac artă, să-mi simt portretele și să le pun pe hârtie din nou și din nou și să continui în căutarea feței mele, a ceea ce va scăpa de memoria mea în următoarea secundă.

„Îl văd și nu-mi amintesc, ajung la el și în momentul următor dispare – este un proces continuu care nu se poate încheia niciodată”.