Calendar creștin ortodox, 20 iulie 2020. Ce nu știai despre Sfântul Prooroc Ilie

Publicat: 20 07. 2020, 22:11
Actualizat: 21 07. 2020, 20:27
Sfântul Prooroc Ilie

Sfântul Ilie este celebrat de toți creștinii și este considerat un profet, mare făcător de minuni aducător de ploi în vremea secetei. Este cunoscut, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor. În ziua de 20 iulie, peste 127.000 de romani își sărbătoresc onomastica.

În calendarul ortodox este cunoscut ca Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Prin rugăciune și prin puterea încredințată de Dumnezeu a provocat o seceta cumplita în Israel, apoi a adus ploile care au salvat poporul de la pieire.

Sfântul Ilie este cel ales de Dumnezeu că să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.

În urma cuvintelor  Profetului o secete groaznica s-a abătut asupra pământului : totul a fost secat.  Profetul Ilie prefigura Înălțarea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Ce este interzis

În credință populara, mărul este copacul Sfanțului Ilie. Tocmai de aceea în aceasta zi este interzis cu desăvârșire să se mănânce sau să se culeagă mere noi. De asemenea, nu este voie nici să se lovească unul de altul, pentru că altfel vă veni grindina să distrugă recoltele. Daca totuși trebuie să strângeți de pe jos mere, trebuie duse la biserica pentru a fi sfințite.

Credincioșii nu au voie să lucreze. În caz contrar, asupra lor și asupra gospodăriei și a ogoarelor va cădea grindina.

In această zi, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei.

Dacă va ploua de Sfântul Ilie, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă.

Ce nu știai despre Sfântul Prooroc Ilie

Sfântul Prooroc Ilie este considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi chiar în tradiţia islamică.

Sfântul Proroc Ilie s-a adăpostit în  Peștera Prorocului Ilie, unde a trăit în aceasta peștera, în timpul când era persecutat de Regina Izabela. În acest loc, Dumnezeu i s-a arătat lui Ilie ca „adiere de vânt lin”.

FOTO: doxologia

 

Sf. Ilie a trăit peste 100 de ani. El a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.

În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de doi sau de patru cai albi înaripaţi.

Sfântul Prooroc Ilie a fost înălţat la cer într-un car de foc. Îl lasă apoi urmaş pe Elisei din porunca lui Dumnezeu. Sfântul Ilie, proorocul lui Dumnezeu, nu a murit, ci a fost luat cu trupul în carul de foc, potrivit tradiţiilor evreieşti şi creştine.

FOTO: crestinortodox.ro