EXCLUSIV | Când se va sfârși epidemia de coronavirus? Prof. dr. Alexandru Rafila: Dacă apar foarte multe cazuri la nivel național, pot apărea probleme pentru sistemul de sănătate

Publicat: 11 02. 2020, 15:43
Actualizat: 14 02. 2020, 15:44
Testarea extinsă și rapidă, soluția în lupta cu Covid! Reprezentantul României la OMS: Am înțeles de la domnul ministru că nu prea se fac anchete epidemiologice...

Este posibil ca epidemia de coronavirus să se termine în șase luni, explică prof. dr. Alexandru Rafila, invitat în emisiunea Gândul LIVE. Specialistul a detaliat cele două condiții esențiale pentru eradicarea bolii, dar și riscurile ca aceasta să continue să se răspândească. Pentru România, dacă, teoretic, ar apărea foarte multe cazuri la nivel național, atunci vor fi probleme pentru sistemul de sănătate, a declarat Alexandru Rafila.

Prima condiție pentru ca epidemia de coronavirus să se încheie este să se stabilizeze numărul de cazuri noi, iar în ultimele șase zile, cu o excepție, numărul a fost descrescător, de la peste 3.500 la 2.500 de noi cazuri zilnic, a explicat invitatul Emmei Zeicescu.

„Dacă se va păstra acest trend descrescător, atunci putem să sperăm la încheierea epidemiei. Aceasta este prima condiție și se referă la China. Cea de-a doua condiție este ca infecția să nu se transmită susținut în comunitate în alte țări, ceea ce nu s-a întâmpla până acum, transmiterea a fost foarte limitată”, a declarat Alexandru Rafila

„Dacă infecția nu se va răspândi într-o altă țară, cu un sistem de sănătate mai puțin dezvoltat și care să nu poată lua măsuri așa riguroase cum a luat China, atunci sigur că există acest risc. Până acum nu există un semnal”, a explicat invitatul Emmei Zeicescu.

Un risc, în contextul deplasărilor transfrontaliere, este că persoanele sunt contagioase înainte de apariția simptomelor.

„Perioada de contagiozitate este puțin mai lungă, de două-trei zile, având în vedere că și incubația acestei boli este variabilă. Dacă incubația medie, adică timpul dintre contactul infectant și apariția simptomelor, este de aproximativ cinci, șase zile, există extreme, care pot să fie între două, trei zile și 14 zile, și acesta e și răspunsul de ce persoanele sunt ținute în carantină sau sub observație timp de 14 zile, pentru că aceasta e perioada maximă pentru incubația infecției cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila.

 

„Suntem pregătiți, important să nu apară discret”

În România nu sunt cazuri confirmate cu coronavirus, dar, subliniază Alexandru Rafila, nu înseamnă că nu poate să apară. „Dacă apar, suntem pregătiți, important să nu apară discret”, a subliniat specialistul, , dnd exemplu pe cineva infectat care să nu fie identificat și care să vină, de exemplu, pe rută terestră, veniti cu zboruri din Ungaria.

Specialistul recomandă tururor celor care vin din China să declare acest lucru, persoana e sfătuită să stea la domiciliu 14 zile, poate să primească concediu medical, și primește un număr de telefon la care trebuie să sune dacă apar simptome, de exempliu de răceală și intră în procedura de testare medicală.

Alexandru Rafila consideră că România este pregătită să facă față apariției coronavirusului. „În momentul de față, da, dar, sigur, dacă discutăm de o teoretică răspândire a infecției la nivel național, cu foarte multe cazuri, sigur că atunci pot apărea probleme pentru sistemul de sănătate. Dar lucrul acesta nu e valabil doar pentru România, e valabil pentru orice țară și de fapt măsurile extrem de dure luate de autoritățile chineze tocmai asta urmăresc, să nu se ajungă ca celelalte state să fie afectate, și atunci, dacă ai un număr foarte mare de îmbolnăviri într-un timp relativ scurt, atunci putem să intrăm într-o dificultate pentru că aproximativ 20% din cei infectatați cu noul coronavirus prezintă forme grave de boală”, a detaliat rof. Dr. Alexandru Rafila.

Potrivit specialistului, persoanele bolnave sau mai în vârstă sunt mai expuse unor forme mai grave. Astfel, dintre decese, 75% au fost la persoane care aveau și alte patologii, iar 70% la persoane cu vârsta peste 60 de ani.

Conform datelor oficiale, respectiv situație la nivel global întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană, marți, la ora 8:30, erau 43.108 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 1.018 decese.