Care sunt caracteristicile UNTULUI și de ce e bine să consumi un anumit tip

Publicat: 04 11. 2023, 18:30
Actualizat: 04 11. 2023, 18:39
FOTO - Caracter ilustrativ

Există diferențele de gust, textură și aspect, atunci când vorbim de unt fabricat din surse diferite de lapte.

De exemplu, dacă vom compara untul standard, pe care îl găsim în magazine, și untul fabricat din lapte de la vaci hrănite cu iarbă, scrie  TastingTable.com.

Cel provenit de la vaci hrănite cu iarbă, după cum sugerează și eticheta sa, provine de la vacile care pasc iarbă, în timp ce untul obișnuit se face din lapte produs de vaci hrănite, de obicei, cu cereale.

Hrănirea cu iarbă va face ca untul să aibă o consistență mai cremoasă și o aromă mai bogată și unică, astfel că oricine va simți diferența.

În untul fabricat din lapte de la vaci hrănite cu iarbă se simt note subtile de plante, îl deosebesc clar de untul obișnuit, care are un gust de lapte integral și cu o notă de malț.

Dar, dincolo de gust, puteți distinge cele două tipuri de unt după culoare.

Untul obișnuit este de un alb lăptos, în timp ce untul din lapte de la vaci hrănite cu iarbă este galben, datorită conținutului mai mare de beta-caroten, același compus care dă morcovilor culoarea portocalie.

Beneficiile untului din lapte de la vaci care pasc iarbă, pentru sănătatea omului

În comparație cu untul standard… există o mulțime de beneficii pentru sănătate oferite de untul făcut din lapte de vacă hrănită cu iarbă.

Pe lângă aromele mai complexe, untul din lapte de la vaci hrănite cu iarbă are mai multe vitamine și minerale.

Beta-carotenul, cel care dă culoarea untului, este un precursor al vitaminei A, esențială pentru a vă menține ochii sănătoși.

Mai mult, este o sursă bună de calciu și fosfor, care sunt excelente pentru oase.

În plus, untul din lapte de la vaci care pasc iarbă este bogat în grăsimi nesaturate, în special acizi grași omega-3.

National Institutes of Health notează că Omega-3 joacă un rol-cheie în sănătate, prin menținerea celulelor, furnizarea de energie și stimularea sistemului imunitar.

O altă grăsime benefică din acest unt este acidul linoleic conjugat (CLA), care are o legătură cu reducerea riscului unor boli de inimă, conform unui studiu din Journal of the American Heart Association.

Totuși, acest tip de unt conține o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, care trebuie consumate cu moderație.

Totuși, dacă vreți să aveți o dietă sănătoasă, reprezentanții unei clinici americane sugerează să includeți în alimentație mai mult ulei de măsline (care este mai bogat în grăsimi mononesaturate), în loc de unt, indiferent dacă este standard sau făcut din lapte de la vaci care pasc iarbă.