Care sunt criteriile in funcție de care să îți alegi anvelopele de iarnă?

Publicat: 28 12. 2021, 11:49
Actualizat: 06 01. 2022, 12:59

Periodic, șoferii trebuie să își ducă autovehiculele în service pentru o revizie generală, dar de o verificare mai atentă a acestora se pot ocupa și singuri, din când în când. În plus, mașina trebuie să fie pregătită pentru fiecare anotimp, în special pentru iarnă, pentru a putea funcționa în parametri normali și să ofere siguranță.

În ceea ce privește pregătirea autovehiculelor pentru iarnă, una dintre cele mai cunoscute schimbări prin care trebuie să treacă orice mașină este schimbarea anvelopelor cu unele potrivite. Cu toate că alegerea unor anvelope iarnă le va oferi șoferilor mai multă siguranță și stabilitate în timp ce conduc mașina, această etapă este adesea ignorată de șoferi, sau nu se face la momentul potrivit.

De ce ar trebui schimbate anvelopele de iarnă?

Diferențele foarte mari de temperaturi dintre anotimpuri au efecte diferite asupra anvelopelor. De exemplu, în timpul verii, când temperaturile depășesc chiar și 60 de grade pe asfalt, cauciucul din care sunt realizate anvelopele trebuie să fie unul rezistent, care să mențină o bună aderență în timp ce autovehiculul rulează.

În schimb, iarna, temperaturile foarte scăzute pot transforma cauciucul într-unul rigid, motiv pentru care anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un cauciuc mai moale, care permite o aderență mai mare pe asfaltul acoperit cu substanțe care pot reprezenta un pericol pentru toți participanții la trafic.

Așadar, pentru că anvelopele de vară se vor comporta total diferit în timpul iernii, acesta ar trebui schimbate cu unele adecvate circulației în condițiile caracteristice sezonului rece.

Care sunt criteriile pentru alegerea anvelopelor de iarnă?

Indiferent de tipul de anvelope pe care doresc sau trebuie să le achiziționeze șoferii pentru mașinile lor,acestea trebuie să aibă dimensiunile înscrise în cartea mașinii. În caz contrar, mașinile cu anvelope de alte dimensiuni care nu sunt menționate în carte nu trec inspecția tehnică periodică, iar în cazul șoferilor depistați de polițiști cu această situație, amenzile și sancțiunile pe care le pot primi sunt destul de usturătoare.

În plus, mai sunt câteva criterii de care șoferii ar trebui să țină cont în momentul în care cumpără anvelopele de iarnă pentru mașină:

  • capacitatea de frânare pe suprafețe umede – pentru a putea identifica anvelopele cu cea mai bună capacitate de frânare, acestea sunt marcate cu diferiți indici, care pornesc de la litera A – care semnifică cea mai bună capacitate – și ajung până la litera G.
  • consumul de combustibil – un aspect important pentru toți șoferii este consumul pe care autovehiculul lor îl are, acesta fiind influențat și de anvelopele cu care mașinile sunt echipate, diferența dintre anvelopele de clasa A și cele de clasa G fiind și de 8%;
  • nivelul de zgomot – un alt aspect care trebuie luat în considerare este nivelul de zgomot pe care îl au anvelopele, cel optim fiind de aproximativ 70 dB.

Pentru a le prelungi durata de viață a anvelopelor de iarnă, dar și pentru o siguranță mai mare în trafic, șoferii nu trebuie să omită să schimbe anvelopele la sosirea anotimpului cald, cu unele de vară.