Cât câștigi în România dacă îți „torni” concurența. Bogdan Chirițoiu: „În două luni avem deja 50 de sesizări de la persoanele fizice”

Publicat: 25 03. 2015, 11:15

„Preocuparea de ansamblu este să depistăm înțelegerile secrete, și fiind secrete nu le putem știi. Un instrument este faptul că dacă o companie vine și recunoaște încălcarea legii primește imunitate, adică nu o amendăm. Și nici Parchetul nu o amendează”, spune Bogdan Chirițoiu.

Invitat la Gândul LIVE, acesta a spus că instituția pe care o conduce a sesizat o neregulă la o companie fără ca aceasta să recunoască, atunci respectiva companie nu mai primește imunitate, ci doar o reducere de amendă. Sistemul funcționează de anul trecut, a mai spus Chirițoiu. 

„Până acum o companie americană din România a reclamat că o firmă românească nu respectă regulile comerciale. În acest caz, Consiliul Concureței a verificat reclamațiile, care s-au confirmat, iar cazul se află în instanță”, a mai spus acesta.

Și persoanele fizice sunt încurajate să facă publice comportamentele incorecte, la adăpostul confidențialității. Pentru acestea, pe site există o secțiune prin carepot „turna”, dar în același timp să rămână anonime.

„Informația dată de ei dispare de pe site la un interval de timp după ce este încărcată, fie că e vorba de documente video, audio, sau de copii după acte. Aplicația este daneză, iar serverul nici măcar nu e locat în România. Avem o soluție tehnică prin care garantăm anonimatul. În câteva luni deja avem 50 de sesizări de la persoanele fizice”, a spus Chirițoiu.

Deocamdată, în urma sesizărilor anonime, Consiliul Concurenței nu a demarat nicio anchetă, dar unele dintre acestea au fost trimise la alte instituții, afirmă Bogdan Chirițoiu.

În total, Consiliul Concurenței a primit 50 de sesizări de la persoanele fizice în ultimele 2 luni, de când a fost pusă în funcțiune aplicația. Persoanele fizice care denunță nu sunt recompensate momentan în niciun fel.

Bogdan Chirițoiu a mai spus la Gândul LIVE că, dacă Parlamentul va fi de acord cu schimbarea legislației în domeniu, persoanele care  fac denunțuri vor putea fi recompensate financiar , dar cu condiția să renunțe la anonimat. „Sunt state în care primesc și 50.000 de euro din valorea prejudiciului recuperat”, mai spune acesta.

Ascultați toată discuția de la Gândul live în Video-ul atașat