Cât timp rezistă sarmalele în congelator, de fapt. GREȘEALA pe care mulți români o fac

Publicat: 26 12. 2023, 19:16

Gospodinele care sunt veșnic în căutare de răspunsuri la nenumărate întrebări legate de corectitudinea deciziilor luate zilnic în bucătărie s-au întrebat adesea cum pot fi păstrate sarmalele. În frigider sau în congelator? Acesta este întrebarea. Cum poate fi rezolvată cea mai des întâlnită dilemă – după ce invitații au plecat de la masa de Crăciun, iar oala de sarmale pare intactă? 

Așadar, unde se țin sarmalele și când nu se mai pot consuma în siguranță?
Sarmalele se numără printre mâncărurile tradiționale românești gătite la toate sărbătorile de peste an și nu numai. Acest preparat culinar delicios și cu carne tocată din belșug nu lipsește nici de la nunți sau botezuri.

Carnea împăturită în foi de varză sau de viță se pregătește, de obicei, în cantități uriașe, pe care invitații nu le pot dovedi în câteva zile de ospăț. Ei bine, trebuie să știi că mâncarea se poate păstra la frigider pentru o perioadă de 5-6 zile, maxim o săptămână.

După această perioadă riscul de a face toxiinfecție alimentară este foarte mare. De asemenea, gospodinele obișnuiesc să congeleze acest preparat culinar, timpul de păstrare fiind de această dată mai mare.

Sarmelele pot fi ținute la rece pentru maxim 10 luni

Mai exact, sarmelele pot fi ținute la rece pentru maxim 10 luni atunci când sunt deja gătite. În cazul în care nu sunt fierte timpul scade considerabil și păstrarea nu poate depăși 3-4 luni pentru că varza se va rupe când mâncarea va fi pe foc.

Trebuie puse la frigider imediat ce s-au răcit, mai ales pe perioada verii când temperaturile ridicate pot strica foarte repede mâncarea și riscul de intoxicație alimentară este mai mare.

Cea mai bună soluție pentru a păstra produsul la frigider este ca acesta să se pună într-o caserolă care se închide etanș. În felul acesta aerul nu va intra absolut deloc.

În situația în care sarmalele crude au stat în congelator este indicat să fie dezghețate la frigider, nicidecum la temperatura camerei pentru că se vor strica mult mai repede.

Imediat ce au fost decongelate trebuie gătite. De asemenea, nu este recomandat să recongelați preparatul culinar, la fel cum se procedează și în cazul altor alimente și produse din carne.

Sursa foto: Facebook