Ce conține „COLIVA de lux” și cum a ajuns în restaurantele de renume

Publicat: 12 02. 2025, 13:35
Actualizat: 12 02. 2025, 13:44

Coliva, un preparat tradițional românesc asociat în mod obișnuit cu ritualurile funerare, începe să își facă loc și în restaurantele de lux, reinterpretată ca desert gourmet.

Reinventarea bucătăriei tradiționale – Chefi renumiți din România și din străinătate reinterpretează preparatele tradiționale românești, aducându-le în meniurile restaurantelor fine dining.

Ingrediente premium – În loc de rețeta clasică (grâu fiert, zahăr, nucă, cacao și esențe), coliva modernă poate conține ingrediente precum fistic, migdale caramelizate, ciocolată belgiană, fructe exotice sau infuzii de trufe.

Prezentare artistică – În restaurantele de lux, coliva nu mai apare în forma clasică, ci este servită sub formă de mousse, prăjitură individuală, parfait sau chiar într-o variantă moleculară.

Exemple de reinterpretări moderne ale colivei

  • Mousse de colivă cu ganache de ciocolată albă și crumble de nuci caramelizate
  • Tartă de colivă cu bază crocantă de migdale și cremă de fistic
  • Parfait de grâu cu miere de salcâm și înghețată de vanilie bourbon

Această transformare arată cum gastronomia modernă poate aduce în atenția publicului preparate tradiționale, dându-le o nouă viață.

FOTO: Envato

Citește și:

Nostalgicii s-au strâns la mormântul lui Nicolae Ceaușescu! Fostul dictator este comemorat cu vin, colivă și cântece patriotice

Silviu Biriș crede că românii exagerează cu pomenile. „Exagerarea nu e bună!” Ce trebuie să conțină, de fapt, pachetele

Ciocolata cu COLIVĂ, noul desert care face senzații printre amatorii de dulciuri. La concurență cu ciocolata din Dubai