Ce conține „COLIVA de lux” și cum a ajuns în restaurantele de renume
Coliva, un preparat tradițional românesc asociat în mod obișnuit cu ritualurile funerare, începe să își facă loc și în restaurantele de lux, reinterpretată ca desert gourmet.
Reinventarea bucătăriei tradiționale – Chefi renumiți din România și din străinătate reinterpretează preparatele tradiționale românești, aducându-le în meniurile restaurantelor fine dining.
Ingrediente premium – În loc de rețeta clasică (grâu fiert, zahăr, nucă, cacao și esențe), coliva modernă poate conține ingrediente precum fistic, migdale caramelizate, ciocolată belgiană, fructe exotice sau infuzii de trufe.
Prezentare artistică – În restaurantele de lux, coliva nu mai apare în forma clasică, ci este servită sub formă de mousse, prăjitură individuală, parfait sau chiar într-o variantă moleculară.
Exemple de reinterpretări moderne ale colivei
- Mousse de colivă cu ganache de ciocolată albă și crumble de nuci caramelizate
- Tartă de colivă cu bază crocantă de migdale și cremă de fistic
- Parfait de grâu cu miere de salcâm și înghețată de vanilie bourbon
Această transformare arată cum gastronomia modernă poate aduce în atenția publicului preparate tradiționale, dându-le o nouă viață.
FOTO: Envato
Citește și: