Ce înseamnă devansare pe autostradă. Puțini șoferi știu care e diferența dintre depășire și DEVANSARE

Publicat: 10 05. 2024, 14:31

În ultimii ani, tema devansării pe autostrăzi a fost subiect de discuții aprinse în rândul șoferilor și al autorităților rutiere. Este important să înțelegem ce înseamnă devansarea și care sunt regulile legale legate de această manevră, inclusiv care este răspunsul la întrebarea controversată: Este legal să depășești prin dreapta pe autostradă?

Devansarea pe autostradă reprezintă manevra de a depăși un alt vehicul care circulă cu o viteză mai mică decât a ta, situat în fața ta pe aceeași bandă de circulație. Aceasta este, în general, efectuată pe banda din stânga, care este destinată în mod obișnuit depășirii.

Însă, legislația rutieră din multe țări permite și depășirea prin dreapta în anumite circumstanțe, cum ar fi atunci când vehiculul din față se deplasează cu o viteză mult sub limita legală și există suficient spațiu pentru a efectua manevra în condiții de siguranță.

Diferența dintre depășire și devansare

Potrivit legislației rutiere, diferența între devansare și depășire este o foarte importantă. Pentru a efectua o depășire, trebuie să pătrunzi pe sensul opus de circulație. Sau să schimbi banda de circulație înainte de a trece în fața celui depășit.

Pe de altă parte, pentru a devansa un vehicul mai lent, nu trebuie decât să menții banda de circulație, trecând pe lângă un vehicul mai lent care circulă în aceeași direcție, dar pe o altă bandă.

Este legal să depășești prin dreapta pe autostradă?

În România, Codul Rutier specifică faptul că depășirea prin dreapta este permisă doar în situații excepționale, cum ar fi atunci când vehiculul din față este oprit sau circulă cu o viteză extrem de redusă.

Există doar două situații prevăzute în lege care permit depășirea prin dreapta a unui alt vehicul:

  1. la depășirea tramvaielor, care se face, de regulă, prin dreapta; depășirea acestora prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta;
  2. când drumul este prevăzut cu cel puțin 2 benzi pe sens, iar vehiculul care urmează să fie depășit circula pe banda din mijloc.

De asemenea, poate fi depășit prin dreapta un vehicul care e oprit aproape de mijlocul drumului pentru a efectua un viraj la stânga. Însă această situație e permisă doar dacă drumul e suficient de lat, iar și marcajul și indicatoarele rutiere permit efectuarea depășirii, conform Pro Motor.

Așadar, poți face o devansare prin dreapta a unui vehicul mai lent, pe autostradă. Dar numai cu respectarea limitei de viteză și a indicatoarelor și marcajelor rutiere.