Daniela Crudu a fost bătută violent. Ce trebuie să facă imediat o femeie aflată în situația ei. Aproape 60 de românce anunță în fiecare zi că pățesc asta

Publicat: 09 02. 2020, 15:18
Actualizat: 09 02. 2020, 16:06

Daniela Crudu a fost bătută violent. Crudu a fost noaptea trecută victima unei scene de violență domestică, după ce iubitul acesteia ar fi lovit-o de mai multe ori. Tânăra a fost nevoită să sune la poliție, iar ulterior să meargă la Spitalul Universitar pentru a primi îngrijiri medicale. Loviturile ar fi lăsat semne pe chipul vedetei, această având nasul spart și alte vânătăi.

66 de agresiuni anunțate pe zi în România

Dincolo de numele în sine, Daniela Crudu este doar una dintre numeroasele femei care sunt supuse în fiecare zi violenței domestice/conjugale. Statisticile publicate de ong-uri și autorități dau fiori. Una din patru românce a fost victima unei agresiuni fizice sau sexuale. De foarte multe ori acestea aleg să nu depună plângeri la poliție, continuă să locuiască cu agresorii lor și redevin victime ale acestora. 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice au avut loc în primele 6 luni ale anului 2019, din care 8.396 de infracțiuni comise de soți și 3.500 comise de concubini; 28% din ordinele de protecție emise în 2018 au fost încălcate; 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei, relatează Centrul FIlia.

Daniela Crudu a fost bătută violent. Ce trebuie să faci într-o astfel de situație

Publicația Fii pregătit oferă un ghid pentru asemenea evenimente.

Cere ajutor!

  • sună la 112 şi să cere sprijin dacă viaţa şi sănătatea îți sunt puse în pericol!
  • cere ajutor medical deoarece vătămările suferite pot evolua neaşteptat şi se pot agrava rapid.
  • solicită consultul medico-legal şi eliberarea unui certificat constatator. Acesta se eliberează contra cost, contravaloarea recuperându-se ulterior, după câştigarea procesului.
  • în cazul unei agresiuni sexuale, să nu-ți schimba hainele şi să nu te spăla, pentru a nu distruge probele necesare medicilor legişti
  • dacă este chemată poliţia la domiciliu pentru constatarea unei agresiuni şi obiectele sunt răvăşite, sunt pete de sânge, nu face ordine deoarece poliţiştii trebuie să observe locul faptei aşa cum este.

Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată

  • Nu o judeci, nu îi critici comportamentul, îi oferi ajutorul dar nu-i impui sa ia vreo măsură
  • Vorbeşti cu ea atunci când agresorul nu vede acest lucru, pentru a nu tensiona şi mai mult relaţiile dintre ei
  • O asculţi şi îi susţii hotărârile
  • Ai grijă să o însoţeşti atunci când se hotărăşte să-i spună agresorului că vrea să se separe de el fiindcă acest moment este cel mai periculos. În eventualitatea unui proces, sunt necesari martori şi date concrete referitoare la actele de abuz trăite. În acest scop, victima trebuie să-şi noteze orice amănunt sau persoană care poate certifica existenţa agresiunilor, să reclame la poliţie, să-şi scoată certificat medical.
  • Dacă este vorba şi de minori abuzaţi – anunţi Poliţia.
  • Suni la 112 atunci când viaţa sau integritatea victimei (major sau minor) este în pericol! Nu contează dacă nu cunoşti cine este victima sau este prima oară când ai văzut-o!