Cea mai delicioasă rețetă de orez cu lapte. Trucuri pentru o consistență cremoasă și un gust aromat

Publicat: 22 07. 2025, 21:16
Rice milk porridge with blueberries in a bowl close-up on a grey background. The concept of a healthy and tasty breakfast. Copy space

Rețetă de orez cu lapte. Orezul cu lapte, un desert cremos și aromat, iar pentru a-l pregăti este recomandat să folosești orez cu bob rotund sau orez, deoarece acest tip de orez eliberează amidonul în timpul gătirii.

Înainte de a pune orezul la fiert, e nevoie să-l treci pe sub un jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. Acest lucru va ajuta la prevenirea lipirii și la obținerea unei texturi mai cremoase.

Vei avea nevoie de 200 g orez alb (preferabil orez cu bob rotund);

  • 1 l lapte integral;
  • 100 g zahăr (sau după gust);
  • coaja rasă de la o lămâie sau portocală (opțional);
  • 1 linguriță extract de vanilie sau o păstaie de vanilie (opțional);
  • scorțișoară măcinată (opțional);
  • un praf de sare.

Clătiți orezul sub jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de amidon. Într-o cratiță mare, se pun laptele, orezul și sarea și se aduce amestecul la punctul de fierbere la foc mediu.

Amestecați frecvent pentru a evita lipirea orezului de fundul cratiței. Apoi se reduce intensitatea focului la minimum.

Lăsați orezul să fiarbă încet, acoperit, timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când este moale și absoarbe laptele, amestecând din când pentru a preveni lipirea.

Adăugați zahărul și coaja rasă de lămâie sau portocală în orezul fiert. Se pune extractul de vanilie și se amestecă bine pentru a încorpora aromele. Se mai lasă să fiarbă la foc mic până când orezul devine cremos și consistent, iar laptele este încorporat.

După 10-15 minute, când s-a obținut consistența dorită, se ia orezul de pe foc și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi. Se împarte orezul cu lapte în boluri individuale și se presară scorțișoară măcinată deasupra.

Gătirea la foc mic și amestecarea frecventă sunt foarte importante. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea de fundul cratiței și pentru a asigura o gătire uniformă. Pentru a adăuga un plus de aromă, poți folosi coajă de lămâie sau portocală rasă, extract de vanilie sau o păstaie de vanilie în timpul gătirii.

FOTO: Envato