Cel mai bine păstrat secret al românilor. De ce ne ascundem boala. VIDEO

Publicat: 15 04. 2014, 11:00
Actualizat: 29 07. 2014, 21:05

This browser does not support the video element.

„Preferi să spui că ți-ai rupt piciorul, decât să recunoști că ai probleme cu capul”, a mărturisit Monica Saulea, o adolescentă de 18 ani care, din cauza depresiei, a ajuns la terapie intensivă după ce a încercat să se sinucidă. Povestea ei, publicată pe gândul.info nu este un caz izolat, susțin specialiștii afirmând că numărul celor care recunosc că au o problemă de ordin psihologic și care apelează la ajutor specializat este de zece ori mai mic decât numărul celor luați în evidență cu această boală. Cazurile Monicăi, dar și al Simonei Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D din weekend, care a suferit de depresie în urma cu câțiva ani, atunci când se chinuia să devină mamă, au fost dezbătute la Gândul LIVE în această seară, de Diana Marcu împreună cu psihologul Andreea Enache și cu jurnalista Mădălina Chițu.

Depresia reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel mondial, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Experții din domeniul sanitar avertizează că până în anul 2020, această boală va urca pe locul doi în topul bolilor care duc la deces, după bolile cardiovasculare.

Din cele 192 de țări luate în evidență de OMS, România se află pe locul 62 în topul țărilor depresive la nivel mondial, și pe locul cinci la nivel european. Datele arată că la noi în țară incidența depresiei este de 1.041 de persoane la 100.000 de locuitori.

Cum se recunoaște depresia, care sunt semnele acestei afecțiuni, cât costă o consultație de specialitate și ce soluții are statul român pentru a recunoaște această afecțiune aflați urmărind înregistrarea de mai sus.