CONDIMENTUL care reduce colesterolul. Prețul e accesibil, se găsește în orice supermarket și ajută la reducerea inflamației în corp
Cercetătorii au descoperit un condiment accesibil care are efecte benefice asupra sănătății. Scade colesterolul „rău” și inflamația corpului. De asemenea, poate ajuta la o inimă mai sănătoasă și un corp mai echilibrat dacă este consumat în mod regulat.
Cercetătorii au descoperit că acesta are beneficii uimitoare pentru sănătate. Componentul activ al turmericului, curcumina e cercetat datorită potențialelor sale beneficii pentru sănătatea inimii. Aceasta ajută la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune în care colesterolul și alte substanțe se acumulează pe pereții arterelor, creând plăci care cresc riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Curăță arterele și reduce colesterolul
Cercetările arată că curcumina poate opri oxidarea colesterolului „rău” (LDL), care este un pas important în formarea aterosclerozei. Acest lucru se întâmplă atunci când LDL devine oxidat (ox-LDL), ceea ce favorizează depunerea colesterolului pe pereții arterelor. Acest lucru se întâmplă prin influențarea căii de semnalizare SREBP-1/caveolin-1.
În afară de faptul că limitează absorbția colesterolului, curcumina susține și eliminarea acestuia din celule, prevenind astfel formarea celulelor spumoase care contribuie la dezvoltarea plăcilor aterosclerotice.
Un studiu din Journal of Toxicological Sciences a demonstrat că această substanță stimulează proteina ABCA1, care joacă un rol important în transportul colesterolului.
Costă doar câțiva lei
Inflamația contribuie semnificativ la evoluția aterosclerozei, iar curcumina este apreciată pentru efectele sale de reducere a inflamației. Ea acționează asupra mai multor factori inflamatori și reglează procesele inflamatorii, diminuând astfel deteriorarea vaselor de sânge și apariția plăcilor.
Astfel, adăugarea de turmeric în dietă sau utilizarea acestuia sub formă de suplimente poate constitui o opțiune suplimentară pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, notează dcmedical.ro. Deși studiile continuă să analizeze impactul acestui condiment accesibil și ieftin, care poate fi găsit în magazine la prețuri mai mici de 10 lei, cercetătorii investighează în continuare modul în care acesta poate sprijini sănătatea inimii și prevenirea bolilor cardiovasculare.