Cum se alege CNP-ul și ce secret stă ascuns în spatele ultimei cifre din codul numeric personal

Publicat: 11 01. 2024, 13:52
Actualizat: 11 01. 2024, 14:18
Cum se alege CNP-ul și ce secret stă ascuns în spatele ultimei cifre din codul numeric personal / Sursa FOTO: cancan.ro

Fiecare persoană din România primește la naștere un Cod Numeric Personal (CNP), care până la sfârșitul vieții reprezintă un element esențial de identificare în relația cetățean-autorități.

CNP-ul este o combinație de 13 cifre, dar nu alese în mod întâmplător, cum mulți ar fi tentați să creadă.

CNP-ul ascunde informații importante

În realitate, Codul Numeric Personal ascunde informații personale importante despre fiecare individ.

Totuși, e clar că, la un moment dat, cineva s-a gândit să creeze un sistem prin care, în mod subtil, să poată fi ascunse date esențiale privitoare la identitatea cuiva.

În România, CNP-ul a fost introdus oficial la 2 martie 1978. Decretul a fost semnat chiar de președintele Nicolae Ceaușescu.

Oficial, s-a spus că sistemul reprezintă nimic mai mult decât un instrument util pentru autoritățile Partidului Comunist cu scopul de a eficientiza administrarea și serviciile publice. În acea perioadă se punea accent tot mai mult pe centralizarea puterii în stat.

Această combinație alfanumerică de 13 caractere a primit numele de Cod Numeric Personal. În spatele numărului sunt ascunse informații prețioase, precum sexul, data, luna și locul nașterii.

Dar, mai există și alte cifre? Ce ascunde, ce reprezintă, asta foarte puțini români știu.

Gândul îți arată care este structura unui Cod Numeric Personal (CNP).

  • S – semnifică sexul persoanei respective, 1 pentru bărbați, 2 pentru femei;
  • AA – aceste litere sunt ultimele două cifre din anul nașterii;
  • LL – reprezintă luna nașterii, cu 0 în față pentru cei născuți până în luna septembrie, inclusiv;
  • ZZ – reprezintă ziua nașterii, la fel, cu 0 în față pentru cei născuți până în zilele cuprinse între 1 și 9;
  • JJ – acesta este codul județului sau al sectorului de domiciliu al persoanei respective, pentru a fi mai ușor de identificat;
  • NNN – urmează numărul de ordine, care se alocă pentru ziua respectivă de către Biroul de Evidență al Populației;
  • C – cifra de control (o valoare calculată cu ajutorul unui algoritm specific), poate cel mai interesant aspect din CNP.

Ce este cifra de control și care e algoritmul

Ei bine, trebuie spus că cifra de control (C) pe care o găsim ascunsă la finalul CNP-ului nu are o valoare oarecare.

Cifra de control se obține printr-un algoritm specific – se înmulțește fiecăre cifră din Codul Numeric Personal cu o cifră corespunzătoare din numărul 279146358279, iar apoi urmează însumarea și împărțirea rezultatului cu rest la 11.

Formula aceasta asigură integritatea (dar, nu și unicitatea) CNP-ului. De asemenea, previne eventualele erori sau falsificări.

Același CNP pentru mai multe persoane. Cum e posibil?

Deși reprezintă o formulă de siguranță, calculul după care se obține cifra de control nu conferă CNP-ului și unicitate. Chiar dacă sistemul a fost conceput să evite astfel de situații, au existat cazuri, rare, ce-i drept, ca un CNP să fie duplicat. Adică, să fie distribuit mai multor indivizi.

Când s-a întâmplat/descoperit asta, unul dintre cei doi români cu același CNP a fost nevoit să-și schimbe numărul de identificare.

Controversat sau nu, CNP-ul inventat de comuniști este azi un sistem de identificare indispensabil vieții noastre cotidiene. În ale sale 13 cifre sunt ascunse povești și secrete care definesc existența fiecărui român în parte.