DECLARAȚII. Justin Welby, arhiepiscopul Canterbury: „Portretizarea lui Iisus ca bărbat alb ar trebui reconsiderată. Isus din Orientul Mijlociu este cel mai precis”

Publicat: 28 06. 2020, 11:38

Justin Welby, arhiepiscopul Canterbury și șeful Bisericii Angliei, a declarat că biserica ar trebui să-și reconsidere portretizarea lui Isus ca om alb.

Vorbind la Programul BBC Today, Welby a fost întrebat dacă felul în care biserica occidentală „îl înfățișează pe Isus” trebuia „gândit din nou” și „reimaginat” în lumina protestelor recente despre „Black Lives Matter” în urma morții lui George Floyd.

Liderii ai bisericii anglicane nu l-a portretizat pe Isus ca fiind alb, potrivit arhiepiscopului Canterbury

„Da, bineînțeles că da”, a spus el, adăugând că Isus a fost portretizat diferit în țările din întreaga lume. El a spus în mod regulat cu lideri ai bisericii anglicane din întreaga lume, a spus el, care nu l-a portretizat pe Isus ca fiind alb.

Potrivit arhiepiscopului Canterbury Isus este portretozat in diferite moduri potrivit unei culturi si intelegrii acesteia cu privire la amintirea lui Dumnezeu.

„Isus din Orientul Mijlociu este desigur cel mai precis”, spune Justin Welby, arhiepiscopul Canterbury

„Intrați în bisericile lor și nu vedeți un Isus alb – îl vedeți pe un Isus Negru, sau un Isus Chinezesc sau un Isus din Orientul Mijlociu – care este desigur cel mai precis.

„Îl vezi pe un Isus Fijian – îl vezi pe Iisus înfățișat în atâtea feluri în care există culturi, limbi și înțelegeri.”
Welby a adăugat că reprezentările lui Isus nu au fost, totuși, „pe cine ne închinăm”, ci au servit mai degrabă ca „amintire a universalității lui Dumnezeu care a devenit pe deplin uman”.

Reverendul Justin Welby a insistat că biserica nu trebuie să ignore misiunea Black Lives Matter (Imagine: Mirror.co.uk)

Vorbind săptămâna trecută, arhiepiscopul a spus că biserica analizează dacă unele statui au nevoie să fie îndepărtate în sprijinul mișcării Black Lives Matter după moartea lui George Floyd.

Întrebat dacă oamenii ar trebui să ierte greșelile celor imortalizați sub formă de statui, mai degrabă decât să le smulgă, a spus că : „Nu putem face asta decât dacă avem justiție, ceea ce înseamnă că statuia trebuie pusă în context”.