DESCOPERIRE. Cel mai controversat obiect ceresc din sistemul nostru solar ar putea ascunde viață extraterestră!

Publicat: 22 06. 2020, 22:25
Pluto ar putea ascunde viață sub crusta oceanului înghețat

Cel mai controversat corp ceresc din sistemul nostru ceresc în ultimii zeci de ani, Pluto, care a fost considerat planetă până în anul 2006, iar ulterior declasificat, ar putea ascunde viață! Este concluzia unui studiu recent publicat în revista Nature Geoscience.

Pluto găzduiește un vast ocean sub crusta sa înghețată, care are o vechime de 4,5 miliarde de ani, se spune în studiul prezentat de Daily Mail.

Pluto este cunoscut astăzi ca o bucată de gheață și rocă înghețată care orbitează soarele la o distanță de 5,9 miliarde de km. Dar noul studiu sugerează că acest corp ceresc a fost fierbinte atunci când s-a format, permițând apei lichide să se formeze pe suprafața sa și să ofere, potențial, condițiile necesare pentru a susține viața extraterestră.

Această ipoteză diferă de viziunea tradițională care spune că Pluto a luat naștere sub forma unei roci de gheață și care s-a topit treptat suficient pentru a forma un ocean sub-suprafața sa, datorită căldurii eliberate de degradarea elementelor radioactive din rocă. Noul scenariu lasă loc pentru ipoteza formării vieții în căldura din adâncurile apei subterane.

Oamenii de știință au comparat simulările termice ale evoluției interiorului lui Pluto cu imaginile suprafeței sale realizate de robotul spațial New Horizons al NASA. Studiul sugerează că și alte planete pitice din Centura Kuiper – cum ar fi Haumea și Makemake – s-ar putea să fi fost la un moment dat calde și capabile să găzduiască viața extraterestră.

Pluto, în centrul unei noi controverse

Pluto se rotește în jurul Soarelui în 247,8 ani pământești, pe o orbită cu rază medie de 5,91 miliarde km. Are o orbită foarte excentrică (0,248), astfel încât uneori Pluto ajunge într-o poziție mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar. Înclinarea planului orbitei este de 17°12′ față de planul eclipticii, ceea ce este iarăși ieșit din comun. Diametrul lui Pluto este de 2390 km, reprezentând doar 18,74% din cel al Terrei.