FĂRĂ PRECEDENT. SUA a adoptat un plan amplu de salvare a economiei în valoare de 2 trilioane de dolari

Publicat: 25 03. 2020, 09:54
Actualizat: 25 03. 2020, 11:53

Casa Albă și liderii Senatului  au încheiat un acord asupra unui plan amplu de salvare a economiei în valoare de 2 trilioane de dolari (3,3 trilioane de dolari) pentru a ajuta lucrătorii, întreprinderile și un sistem de îngrijire a sănătății încordat de focarul de coronavirus care se răspândește rapid. Este cea mai mare sumă aruncată până acum în joc de congresul SUA.

Pachetul de salvare economică fără precedent ar oferi plăți directe majorității americanilor, ar extinde prestațiile de șomaj și ar oferi un program de 367 miliarde de dolari pentru întreprinderile mici pentru a continua să facă salarii în timp ce lucrătorii sunt obligați să rămână acasă.

Una dintre ultimele probleme a vizat 500 de miliarde USD pentru împrumuturi garantate, subvenționate către industriile mai mari, inclusiv o luptă pentru cât de generos să fie cu companiile aeriene. Spitalele ar primi și un ajutor semnificativ.

A fost prezentat un pachet de salvare economică fără precedent.

O plată unică de $ 1200 USD pentru adult și 500 USD pentru copil ar merge direct la public. O infuzie uriașă de numerar pentru spitale care se aștepta la o inundație de pacienți cu COVID-19 a crescut în timpul discuțiilor la insistența senatorului Chuck Schumer, liderul democrat, în timp ce republicanii au făcut presiuni pentru zeci de miliarde de dolari pentru a fi livrate ajutor suplimentar prin Managementul Federal de Urgență Agency, agenția federală principală pentru dezastre.

Democrații au declarat că pachetul va contribui la înlocuirea salariului lucrătorilor înrădăcinați timp de patru luni, în loc de cele trei luni propuse  prima dată. Muncitorii furibundați ar obține orice sumă pe care un stat o asigură în mod obișnuit pentru șomaj, la care se adaugă un plus de US $ pe săptămână, cu lucrători de concert, cum ar fi șoferii Uber. Companiile vor putea amâna plata impozitului pe salarii de 6,2% din securitatea socială.

Imediat după anunţarea înţelegerii, indicele S&P500 a consemnat o creştere cu 9,4%, cea mai mare din 2008 încoace.

Robert Carnell, analist şef în cadrul ING pentru zona Asia-Pacific, a declarat că evoluţia din această săptămână poate fi „înşelătoare”, în condiţiile în care pieţele de pe întreg mapamondul se confruntă cu mari provocări.

Indicii bursieri din Asia au consemnat o creştere substanţială, după ce liderii politici de la Washington au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri în valoare de 2 trilioane de dolari, menit să atenueze impactul pandemiei asupra economiei, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Marţi, indicii bursieri de pe Wall Street au înregistrat cea mai bună evoluţie din ultimii zece ani, iar pieţele din Asia au urmat această evoluţie.

Indicele Topix al Bursei din Japonia a crescut miercuri cu 5,8 procente, în timp ce Kopsi, indicele pieţei sud-coreene a consemnat o creştere cu 4%.

CSI 300, indicele bursier din China a înregistrat un plus de 2,2%, în timp ce Hang Seng, indicele pieţei de capital din Hong Kong, a crescut cu 2,3%.

La închiderea şedinţei de tranzacţionare, indicele S&P/ASX 200 al pieţei de capital din Australia înregistra o creştere cu 5,5%, înainte ca liderii politici din SUA să ajungă la o înţelegere.

Investitorii de pe piaţa de capital îşi pun mari speranţe în intervenţiile fără precedent anunţate de guvernanţi, pe întreg mapamondul.