Florin Citu: ”Guvernul PNL a investit cea mai mare suma din ultimii zece ani. Este nevoie și de dobânzi reale zero sau chiar negative”

Publicat: 09 09. 2020, 12:05
Florin Citu anunță că economia României răspunde ”perfect la măsurile implementate de guvernul PNL”, după ce INS a anunţat că investiţiile nete în economia naţională au crescut, Citu subliniind că sunt ”cele mai mari din ultimii zece ani, iar pariul guvernului PNL a fost confirmat”. De asemenea, Citu spune că o politică fiscală prudență a fost implementată, fiind ”nevoie în continuare de dobânzi reale zero sau chiar negative” pentru că strategia PNL să funcționeze.

Florin Citu: ”Economia României a răspuns PERFECT la măsurile implementate de guvernul PNL”

”Vești EXCELENTE pentru TOȚI românii!
Economia României a răspuns PERFECT la măsurile implementate de guvernul PNL!!
Investițiile NETE în economie MAI MARI în trimestrul II și semestrul I din 2020 față de aceeași perioadă din 2019. Doar guvernul PNL a investit CEA MAI MARE suma din ultimii zece ani în primul semestru și se vede.
Pariul guvernului PNL pe investiții este confirmat de date oficiale. Datele prezentate azi de INS susțin fară dubii scenariul revenirii economiei în „V” începând cu trimestrul III”, scrie Florin Citu
Ministrul Finanțelor anunță implementarea unei politici fiscale prudente, fiind necesare dobânzi zero sau chiar ngative.
„Am implementat o politică fiscală anticiclică, prudentă și responsabilă, iar datele confirmă că am ales cea mai bună strategie. În continuare este nevoie și de dobânzi reale zero sau chiar negative pentru a menține acest ritm. Nu am dubii că așa se vă întâmplă”.
Ludovic Orban, prim ministru: ”Nu avem intenția să modificăm sistemul fiscal. Nu vrem să creștem taxe, nu vrem să creștem impozite”.
Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru, faţă de semestrul 1 din 2019, la 41,596 miliarde lei, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Institutul Național de Statistică arată că doar în perioada mai-iunie 2020, economia României a pierdut aproape 7 miliarde de euro

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că produsul intern brut în trimestru II 2020 a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu primul trimestru al anului.

În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, cele mai afectate domenii au fost activitățile de recreere, care au scăzut cu aproape o treime, industria – o contracție de 14% -, dar și consumul populației, care a scăzut cu cinci procente.

În trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin de 11,8% în zona euro şi de 11,4% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat),

Acestea sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995. În primul trimestru din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin de 3,7% în zona euro şi de 3,3% în UE, comparativ cu precedentele trei luni.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai sever declin s-a consemnat în Spania (minus 18,5%), Croaţia (minus 14,9%), Ungaria (minus 14,5%), Grecia (minus 14%), Portugalia (minus 13,9%), Franţa (minus 13,8%), Italia (minus 12,8) şi România (minus 12,3%). La polul opus se află Lituania (minus 5,5%), Estonia (minus 5,6%), Irlanda (minus 6,1%), Letonia (minus 6,5%) şi Danemarca (minus 6,9%).

România a înregistrat a opta cea mai mare scădere a PIB-ului în intervalul de timp menționat în Uniunea Europeană.