Igor Dodon speră la o înțelegere cu Moscova privind furnizarea vaccinului rusesc: „Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”

Publicat: 13 08. 2020, 08:42
Actualizat: 13 08. 2020, 08:44

Igor Dodon și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor ajunge la o înțelegere cu Moscova privind furnizarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului. Președintele Igor Dodon a felicitat autoritățile de la Moscova cu ocazia înregistrării vaccinului împotriva noului coronavirus, despre care a anunțat recent omologul său rus,

„Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat. Noi sperăm foarte mult că vom reuși să ajungem la un acord cu partenerii noștri pentru ca Moldova să primească acest vaccin. Deja am discutat acest lucru în cadrul întâlnirilor mele recente de la Moscova”, a declarat Igor Dodon pentru Sputnik Moldova.

Pe 11 august, Ministerul Sănătății al Federației Ruse a înregistrat vaccinul rusesc pe baza unui vector de adenovirus. A devenit primul vaccin înregistrat pentru noul coronavirus SARS-COV-2 de pe piață.

Vladimir Putin anunță că Rusia a aprobat primul vaccin împotriva COVID-19

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți că țara sa a devenit prima din lume care a aprobat un vaccin împotriva COVID-19, la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, o mișcare pe care Moscova o consideră o dovadă clară a superiorității sale în domeniul științific.

Rusia și-a numit vaccinul anti-COVID „Sputnik-V”. Au fost solicitate peste un miliard de doze

Numele pe care Rusia l-a dat vaccinului său împotriva COVID-19 este  „Sputnik-V”. Potrivit oficialilor ruși, până în acest moment, 20 de state au solicitat livrarea a peste un miliard de doze.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului, amintind că orice produs farmaceutic trebuie „să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate” şi „nu a văzut nimic oficial”. Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică.

La fel, și Ministerul german al Sănătăţii a ridicat semne de întrebare, cu privire la „calitatea, eficienţa şi siguranţa” vaccinului împotriva noului coronavirus anunţat de Putin.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.