INEDIT. Cercetătorii israelieni au inventat o mască sanitară care distruge coronavirusul cu ajutorul căldurii generate de curentul electric de la un încărcător de telefon mobil

Publicat: 18 06. 2020, 09:22
Actualizat: 06 04. 2021, 14:48

Cercetătorii israelieni spun că au inventat o mască de față reutilizabilă, care poate ucide coronavirusul cu căldură prin extragerea de la un încărcător de telefon mobil.

Procesul de dezinfectare durează aproximativ 30 de minute – iar utilizatorii nu ar trebui să poarte masca în timp ce este conectată, a spus profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare a Universității Technion din Haifa.

Noua mască, inventată de cercetătorii israelieni, are un port USB care se conectează la o sursă de alimentare, cum ar fi un încărcător standard pentru telefoane mobile

Noua mască are un port USB care se conectează la o sursă de alimentare, cum ar fi un încărcător standard pentru telefoane mobile care încălzește un strat interior de fibre de carbon până la 70 de grade Celsius (158 Fahrenheit), suficient de ridicat pentru a ucide virușii.

Ein-Eli a spus că măștile de unică folosință, la cerere ridicată la nivel global în timpul crizei de sănătate, nu sunt ecologice sau ecologice.

„Trebuie să-l faceți reutilizabil și prietenos, iar aceasta este soluția noastră”, a spus el.

Profesorul Allon Moses, un expert în boli infecțioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a spus că nu există „nicio întrebare”referitoare la expunerea unei jumătăți de oră la căldura de 70 de grade ar ucide coronavirusul.

El a avertizat însă că încălzirea repetată ar putea „deteriora hârtia sau țesătura măștii și strica capacitatea acesteia de a se proteja de boli în viitor”.

În timpul testării, prototipul a fost expus la 20 de cicluri de încălzire, fiecare timp de o jumătate de oră, fără niciun impact asupra durabilității, a spus Ein-Eli.

„Îl putem garanta până la câteva zeci de cicluri, fără niciun risc”, a adăugat el.

Cercetătorii au depus un brevet pentru masca în Statele Unite la sfârșitul lunii martie și spun că discută despre comercializarea produsului cu sectorul privat.

Probabil că se va vinde cu o primă de 1 dolar peste prețul unei măști tipice de unică folosință, spun cercetătorii.