Informații neștiute despre viața lui VLAD Țepeș găsite în ADN-ul extras dintr-o scrisoare veche de 550 de ani

Publicat: 08 07. 2023, 16:23
Actualizat: 08 07. 2023, 16:24
Informații neștiute despre viața lui Vlad Țepeș găsite în ADN-ul extras dintr-o scrisoare veche de 550 de ani / Sursa FOTO: Facebook

Mitul lui Vlad Țepeș continuă să-i fascineze pe oamenii de știință. O scrisoare veche de 550 de ani poate scoate la lumină informații prețioase, neștiute, despre viața domnitorului valah.

Domnitorul Vlad Țepeș rămâne un personaj marcant pentru istoria întregii Europe, nu doar a meleagurilor dâmbovițene.

Cine sunt „detectivii proteinelor”

O scrisoare redactată de însuși Vlad Țepeș, personajul central al romanului „Dracula” (Bram Stoker), poate dezvălui date interesante despre viața celui care este cunoscut în istorie și ca „Vlad Dracul”, scrie The Guardian.

Biomoleculele dintr-o scrisoare datată secolul al XV-lea sunt acum analizate de Gleb și Zvetlana Zilberstein, cunoscuți oameni de știință, supranumiți și „detectivii proteinelor”. Ei au cercetat cu atenție acest document vechi de 550 de ani și acum vorbesc pentru prima dată despre importanța descoperirii lor.

În esență, Gleb și Zvetlana Zilberstein au extras material genetic din scrisorile scrise de Vlad Țepeș – vorbim despre transpirația, amprentele și saliva domnitorului valah. În felul acesta, ei au putut construi o imagine nu numai asupra aspectului fizic al domnitorului, ci și a condițiilor de mediu în care el a trăit.

A fost incredibil că am putut extrage moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani.

Ne dorim să primim un instantaneu al unui portret molecular al lui Vlad Dracula, atunci când a scris sau a semnat aceste scrisori. Adică, sănătatea lui, ce a mâncat și cum era atmosfera în jurul lui. Când sunt găsite biomolecule istorice, începem să le analizăm. Adică, pentru a determina compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice, determinăm în principal proteine și metaboliți. Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția, persoane istorice căreia au aparținut moleculele istorice”, a spus Gleb Zilberstein.

Născuți în Kazahstan, soții Zilberstein trăiesc din 1997 în Tel-Aviv, Israel, acolo unde își desfășoară munca.

În strânsă colaborare cu profesorul italian Pier Giorgio Righetti, de la Universitatea Politehnică din Milano, ei au dezvoltat analiza biochimică folosită pentru extragerea proteinelor din articolele atinse sau purtate de oameni care au trăit cu multe secole în urmă.