IPOTEZĂ NECONFIRMATĂ. COVID-19 nu este un construct de laborator/ Ce spun cercetătorii despre o nouă pandemie și mutația coronavirusului

Publicat: 23 03. 2020, 10:32
Actualizat: 23 03. 2020, 10:59

Unul dintre zvonurile care s-a raspandit cu mare viteza a fost acela ca noul coronavirus, SARS-CoV-2, care a cauzat pandemia COVID-19, ar fi fost creat intr-un laborator din Wuhan, China, de unde ar fi scapat, cu toate consecintele pe care le stim astazi, dar oamenii de stiinta dezmint aceasta ipoteza.

Astfel, un grup de cercetatori a comparat genomul noului coronavirus cu cele ale altor 7 coronavirusuri cunoscute pentru ca au infectat oamenii: SARS, MERS si SARS-CoV-2, care au provocat suferinte mai mari, alaturi de HKU1, NL63, OC43 si 229E, informeaza Livescience.com

„Analiza noastra arata clar ca SARS-CoV-2 nu este un construct de laborator sau un virus manipulat cu un scop precis”, scriu autorii articolului, care citeaza Nature Medicine.

 Cercetătorii au încercat să facă modificări intenționate, însă „natura a fost mai desteaptă decât oamenii de stiinta”

In schimb, grupul de medici care a studiat cu mare atentie noul coronavirus afirmă că acesta are o strânsă legatură cu predecesorul sau SARS, care provoacă un sindrom respirator sever acut si care a străbătut lumea în urmă cu aproape 20 de ani. Oamenii de stiintă au studiat diferentele dintre codurile genetice ale celor două coronavirusuri, încercând să faca modificări intentionate, dar au constatat că „natura a fost mai desteaptă decât oamenii de stiinta”, iar noul coronavirus a suferit o mutatie care a fost mai solidă si complet diferită de tot ceea ce putuseră crea cercetatorii, scrie sursa citată.

Mutația s-a produs înainte ca virusul să ajungă la om, fie după ce s-a facut transferul animal-om. Riscurile sunt mai mici în cel de-al doilea caz

Aceasta este doar una dintre dovezile mentionate în articol. Iar ca ipoteză de lucru, cercetătorii merg pe două variante: fie mutatia s-a produs la o gazdă animală înainte ca virusul să ajungă la om, fie după ce s-a facut transferul animal-om.

In acest moment, toate detaliile tehnice cunoscute ii ajută pe cercetători să prevadă viitorul pandemiei, iar oamenii de stiintă spun că dacă virusul a intrat în celulele umane în forma patogenă, acest lucru creste posibilitatea unor evolutii ulterioare.

Virusul ar putea circula în populatia animală si apoi să treacă din nou la oameni, gata să declanseze cel putin o nouă epidemie. In schimb, riscurile sunt mai mici in cel de-al doilea caz, în care mutatia s-a facut după trecerea la om.

Sursă FOTO Unsplash.com