LAURA KOVESI. Propunerea Comisiei Europene de a majora bugetul Parchetului European a fost aprobată de Parlamentul European

Publicat: 17 04. 2020, 21:17
Actualizat: 17 04. 2020, 21:20
Sursă FOTO Twitter

Propunerea Comisiei Europene de suplimentare a bugetului Biroului Procurorului Public European (EPPO) condus de Laura Codruța Kövesi a fost aprobată de Parlamentul European. Parchetul European este așteptat să fie pe deplin operațional până la finalul anului 2020.

Eurodeputații au votat, cu peste 600 de voturi pentru, propunerea de majorare cu 3,3 milioane de euro a bugetului EPPO.

Pe 27 martie Comisia Europeană a propus suplimentarea cu 3,3 milioane de euro a bugetului Parchetului European pentru anul 2020.  Pachetul total alocat EPPO pentru 2020 este, așadar, majorat cu 48%, a precizat executivul european. Conform Comisiei, aceste fonduri vor permite, de exemplu, Parchetului European să recruteze mai rapid personal calificat și să achiziționeze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri.

Comisia pentru Control bugetar  a subliniat, miercuri, 19 februarie, că  Procuratura Europeană (EPPO) are nevoie de cel puțin 76 de posturi suplimentare și 8 milioane de euro pentru a face față celor  3000 de cazuri pe an.

Eurodeputații,membrii  Comisiei pentru Control bugetar, au solicitat  Comsiei Europene  „să permită Procuraturii Europene să își facă treaba”.

Laura Codruţa Kovesi a declarat în faţa Parlamentului European, pe 6 februarie, că numărul procurorilor europeni delegati este unul mic şi a solicitat ca Parchetul European să aibă procuror european delegat cu normă intreaga, cel putin doi procurori pentru fiecare stat membru. De asemenea, şefa Parchetului European (EPPO) a prezentat în fața membrilor Comisiilor LIBE și CONT din Parlamentul European modul în care va funcționa EPPO.

Solicitarea a fost făcută în contextul cererii de către eurodeputați pentru ca cheltuielile UE să aibă o protecție mai puternică  împotriva fraudei, corupției, conflictului de interese, abuzului intenționat și criminalității organizate, precum și distribuirea mai echitabilă a banilor UE.

Parchetul European se așteaptă să fie operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 5 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc.

Însărcinată cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro, instituția EPPO va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE și va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol. Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste.

Biroul central al EPPO va fi în Luxemburg.