Legea Trianon merge la promulgare. Proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon, adoptat

Publicat: 03 11. 2020, 16:02
Legea Trianon merge la promulgare. Proiectul de lege privind declararea în 4 iunie a Zilei Tratatului de la Trianon, adoptat. Foto: Mediafax

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon şi a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților a respins marți cererea președintelui de reexaminare a legii care declară data de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Camera Deputaților era for decizional, astfel că proiectul de lege va merge la Klaus Iohannis care nu va mai avea posibilitatea de a îl contesta și va trebui să îl promulge într-un termen de 10 zile

Votul partidelor politice

Doar deputații UDMR au votat împotriva propunerii legislative inițiate de PSD, în vreme ce PNL și USR au anunțat, prin liderii de grup, că se abțin.

Cererea de reexaminare a legii a fost respinsă cu 175 de voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” și 85 de abțineri.

UDMR a solicitat retrimiterea proiectului de lege la Comisia pentru cultură a Camerei, acuzând că prima dată comisia a fost convocată neregulamentar de către comitetul liderilor de grup.

Cererea a fost însă respinsă prin vot, reprezentanţii PMP şi cei ai PSD fiind împotriva acestui demers. PMP a fost unul din principalii susținători ai proiectului. Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a spus că proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iunie, iar preşedintele României, din motive inexplicabile şi neavenite, a sesizat Curtea Constituţională.

Liderul grupului UDMR, Benedek Zacharie, a spus că acest proiect constituie o temă de campanie, menţionând că trecutul trebuie lăsat în urmă.

În schimb, liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, a afirmat că nu înțelege agresivitatea în blocarea legii, în timp ce Florin Roman, lider de grup PNL, i-a acuzat pe social-democrați de ipocrizie.

Inițiativa legislativă a PSD care prevede declararea datei de 4 iunie drept ”Ziua Tratatului de la Trianon”, actul adoptat în 1920 prin care comunitatea internațională a recunoscut unirea din 1918 a Transilvaniei cu România, a fost votată pe 13 mai de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Ce prevede proiectul de lege?

Proiectul de lege prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autorităţile centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii societăţii civile pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin material şi logistic.

Pe 15 septembrie, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare Legea care are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Adoptarea de către Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atât din partea experţilor, cât şi a organizaţiilor neguvernamentale”, a argumentat şeful statului.

Pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon