Legislativul britanic, presiuni pentru a fi emisă o hotărâre potrivit căreia un genocid are loc în China împotriva minorității musulmane uigure

Publicat: 02 10. 2020, 15:06

Propunerea ar putea obliga Marea Britanie să limiteze legăturile comerciale cu China

Legislativul britanic, presiuni pentru a fi emisă o hotărâre potrivit căreia un genocid are loc în China

Parlamentarii și colegii britanici fac presiuni pentru ca uigurii, minoritate turcă, prigonită în China, și alte minorități musulmane să aibă dreptul de a solicita o hotărâre de către Înalta Curte a Regatului Unit potrivit căreia un genocid are loc în China, ceea ce ar limita legăturile comerciale ale Marii Britanii cu Beijingul, au informat presa locală.

Măsura are un sprijin larg între părți și a provocat temeri în cadrul guvernului britanic că legăturile comerciale profitabile cu China ar putea fi puse în pericol, potrivit unui raport exclusiv al ziarului The Guardian.

Propunerea este condusă de fostul lider al Partidului Conservator, Iain Duncan Smith.

Deciziile cu privire la genocid se pronunță la ONU, dar criticii spun că diviziunile politice înseamnă că crimele de război și genocidul sunt dificil de pedepsit.

Victimele pot depune petiții în instanțele britanice

Noua mișcare din Regatul Unit ar permite victimelor și celor care militează în numele lor să depună petiții în instanțele britanice.

În afară de problema uigură, legăturile dintre Marea Britanie și China au fost tensionate și în ceea ce privește rolul firmei chineze Huawei în actualizarea 5G a Marii Britanii, precum și controversata lege de securitate națională impusă de Beijing la Hong Kong, care a fost guvernată anterior de Regatul Unit.

Smith a fost citat de The Guardian spunând: „Guvernul încă nu a oferit drepturile omului în China. Dacă o țară africană ar face ceea ce face China, miniștrii ar fi peste tot, dar din cauza dimensiunii și influenței Chinei la ONU, nu se va întâmpla. Este timpul să ne ridicăm împotriva abuzurilor în curs de desfășurare în China. ”

Se așteaptă ca un amendament să fie adoptat în Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului Regatului Unit, iar Smith a spus că va continua lupta în Camera Comunelor, camera inferioară.

The Guardian a raportat că are sprijinul a suficienți parlamentari conservatori pentru a învinge guvernul conservator.

Uiguri în lagăre și  sterilizarea forțată a femeilor uigure

China a fost acuzată pe scară largă că i-a pus pe uiguri în lagăre și au existat rapoarte despre sterilizarea forțată a femeilor uigure.

Grupul pentru drepturi, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch (HRW), acuză Beijingul de ostracizarea celor 12 milioane de uiguri din China, dintre care majoritatea sunt musulmani.

Un raport din 2018 al HRW s-a axat pe ceea ce a spus că este o campanie guvernamentală chineză de „detenție arbitrară în masă, tortură, îndoctrinare politică forțată și supraveghere în masă a musulmanilor din Xinjiang”.

În mod similar, Amnesty International a publicat rapoarte despre o „campanie de internare în masă, supraveghere intruzivă, îndoctrinare politică și asimilare culturală forțată”, spunând că „adevărata anvergură și natura a ceea ce se întâmplă în Xinjiang rămâne ascunsă”.

Mulți uiguri – în jur de 1 milion până la 1,6 milioane, conform Congresului mondial uigur – au părăsit China pentru a locui în străinătate.

China a negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora operează lagăre de detenție în regiunea sa autonomă din nord-vestul Xinjiang, unde se află comunitatea uigură, susținând în schimb că „reeducă” uigurii.