Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, prima reacție în cazul asistentei decedate de la Spitalul “Marius Nasta”: “IML va stabili cauza morții. Nu trebuie să speculăm!”

Publicat: 07 02. 2021, 21:41
Actualizat: 07 02. 2021, 21:44
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare / Sursa foto: GOV.RO

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a oferit prima reacție în asistentei de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, găsită fără suflare în propria casă la o săptămână distanță după ce a primit rapelul.

Valeriu Gheorghiță îndeamnă la răbdare, precizând că este indicat să așteptăm raportul IML care va arăta, cu siguranță, cauza decesului, speculațiile neavând niciun sens în clipa de față. Chiar și așa, medicul este convins că nu există o relație de cauzalitate între deces și administrarea rapelului.

Cred că este ultimul lucru pe care ni-l dorim cu toţii şi anume să speculăm pe marginea acestor evenimente extrem de importante. Din acest punct de vedere, aşteptăm cu toţii concluziile Institutului de Medicină Legală care, cu siguranţă, va stabili cauza decesului. Pot să vă spun, din punct de vedere medical, că nu consider că există o relaţie de cauzalitate. Însă, aici, autorităţile care au responsabilitatea în stabilirea cauzelor acestui deces sunt în măsură să ne ofere toate informaţiile, în perioada care urmează, pentru a linişti inclusiv opinia publică şi pentru a lămuri toate aceste cazuri”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

Lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță: “În România se înregistrează, zilnic, între 500 și 700 de decese din diverse cauze!”

În continuare, Valeriu Gheorghiță scoate în evidență faptul că, în România, mor zilnic chiar și 700 de oameni din diverse cauze, existând o mare probabilitate ca o parte dintre acestea să se fi vaccinat înainte anti-COVID. Acest lucru nu ar trebui, în opinia medicului, să ridice semne de întrebare cu privire la siguranța și eficiența serului.

Aş vrea să subliniez un aspect. Pe măsură ce noi vom vaccina un număr şi mai mare de persoane, ţinând cont de faptul că în România, din nefericire, zilnic se înregistrează între 500 şi 700 de decese din diverse cauze, probabilitatea acestor evenimente coincidente între administrarea unui vaccin şi faptul că o persoană decedează în perioada următoare nu trebuie să ridice aceste semne de întrebare. Dimpotrivă, trebuie tratate cu seriozitate şi transmis opiniei publice care sunt cauzele decesului pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.