Lucruri extreme pe care nu le știai despre FBI: De la supravehgerea celebrului scriitor Ernest Hemingway la condamnarea pe viață a unor oameni nevinovați 

Publicat: 18 02. 2020, 15:58

Sigur ai auzit și tu de FBI (Federal Bureau of Investigation – Biroul Federal de Investigații), însă unele lucrurile despre această instituție nu sunt cunoscute nici măcar de majoritatea americanilor. 

Lucruri neștiute de publicul larg despre FBI: de la cum se concep listele de criminali la eroul care a contribuit la salvarea victimelor în urma atentatului terorist din 11 septembrie 2001, potrivit factinate.com

1. Cu ce sumă îți poți recupera viața

Unul dintre cele mai controversate lucruri făcute vreodată de FBI a fost să lase patru oameni nevinovați să fie învinovățiți de moartea lui Edward Deegan în 1965. 

Bărbatul era un cunoscut infractor care fusese de fapt ucis de unul dintre membrii organizației criminale Winterhill, Vincent Flemmi, care era și informator al FBI. 

Biroul Federal l-a protejat în acest fel pentru a-l menține în poziția în care se afla în cadrul organizației criminale astfel încât să le furnizeze în continuare informații esențiale legate de activitatea acesteia. 

În același timp, cei patru bărbați nevinovați au fost condamnați la închisoare pe viață. 

Însă, după ce întreaga poveste a devenit publică, Guvernul american a plătit desppăgubiri în valoare de 100 de milioane de euro celor patru bărbați și familiilor acestora. Dar la acea vreme, doi dintre cei acuzați pe nedrept fuseseră deja eliberați din închisoare după ce fuseseră închiși aproape 40 de ani iar ceilalți doi muriseră în timp ce se aflau incarcerați. 

2. Prietenii vecini 

Agentul FBI John Connolly a fost cel care a reușit să îl convingă pe gangsterul Whitney Bulger să devină informator. 

Cei doi se cunoșteau de mult timp iar John și-a arătat aprecierea față de Whitney  și informațiile pe care i le oferea ținându-l departe de închisoare. Însă Whitney Bulger s-a folosit de poziția privilegiată pentru a deveni unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. 

Ulterior, după ce și alte organizații ale statului îl luaseră în vizor pe ganster, acesta a început să îi ucidă pe cei care ar fi putut depune mărturie împotriva lui.

Astfel, John Connolly s-a hotărât îi elimine toate„ privilegiile” lui Whitney Bulger.

3. Gata cu tatuajele? 

Toată lumea știe celebra listă „Most Wanted” a FBI-ului care conține numele unor persoane care trebuie capturate de urgență. 

Unul factorii de care se ține cont atunci când cineva este adăugat pe listă este cel care ține de cât de repede poate fi recunoscut un infractor de către publicul larg. 

Potrivit reporterului Michael S. Schmidt de la publicația New York Times, FBI alege „infractori periculoși care… pot fi recunoscuți de către public datorită trăsăturilor lor fizice distincte”. 

4. Doar pentru că sunt paranoic asta nu înseamnă că mă înșel

Cântărețul Phil Ochs care era și protestatar a devenit cunoscut datorită sutelor de cântece pe care le-a compus în anii ‘60 – ‘70. 

Totuși, la mijlocul anilor ‘70 și-a îngrozit familia și prietenii susținând că este urmărit de către FBI și CIA. Ulterior, Phil s-a sinucis în urma unei depresii grave și a altor probleme psihice. 

După moartea lui, s-a descoperit faptul că într-adevăr FBI avea un dosar de 500 de pagini despre el care demonstra că fusese monitorizat atât în timpul vieții, cât și după moarte. 

Însă acesta nu este singurul care era convins că este monitorizat de către Biroul Federal american.

Și celebrul scriitor Ernest Hemingway era convins că este urmărit: „Au pus microfoane peste tot… Totul este monitorizat. Nu pot folosi telefonul. Corespondența îmi este interceptată”. 

Însă oamenii nu prea l-au crezut ținând cont că era cunoscut și drept un alcoolic care suferea de depresie. Ulterior, acesta a fost convins să se supună terapiei cu electroșocuri care de fapt nu a avut niciun rezultat pozitiv. 

Ajuns la capătul puterilor, scriitorul s-a sinucis. 

Abia la două decenii după moartea lui s-a descoperit că Hemingway avea dreptate: FBI-ul îl urmărea încă din anii ‘40 și îi asculta telefoanele, chiar și pe cel din salonul de la psihiatrie. 

5. Suspiciune la nivel înalt 

Fostul șef FBI James Comey a confirmat în mod public că își acoperă camera de la pc-ul personal cu bandă adezivă ca măsură de protecție în cazul în care cineva îl urmărește. 

De asemenea, acesta i-a sfătuit și pe alții să facă același lucru. 

6. Resurse irosite 

Una dintre cele mai controversate și ridicole investigații făcute de FBI se referă la versurile unui cântec celebru din America anilor ‘60 „Louie Louie”. 

 Mai multe persoane trimiseseră scrisori în care reclamau că versurile conțineau un limbaj pornografic.

Investigația a durat aproape doi ani și s-a dovedit că întregul cântec este neinteligibil indiferent de viteza la care era redat. 

Sursă FOTO: Shutterstock