Ludovic Orban, la evaluarea activităţii Poliţiei Române: „Plecarea a peste 7.000 de poliţişti a afectat dramatic capacitatea operativă, lanţul de comandă, inclusiv nivelul de informativ-operativ al Poliţiei”

Publicat: 19 02. 2020, 14:42
Actualizat: 20 02. 2020, 22:37

Premierul Ludovic Orban a declarat la bilanţul pe anul trecut al Poliţiei Române, că instituția a fost întotdeauna „un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice”. De asemenea, premierul desemnat a spus că „plecarea a peste 7.000 de poliţişti a afectat dramatic capacitatea operativă, lanţul de comandă, inclusiv nivelul de informativ-operativ al Poliţiei”.

„Din păcate, Poliţia întotdeauna a fost un câmp de luptă pentru oameni influenţi, fie că au bani, fie că au funcţii politice. E un întreg campionat în materie de competiţie pentru a recomanda şefi de poliţie, la nivel de oraş, inclusiv la nivel de secţie de poliţie. Nu mai zic de inspectori şefi la judeţ”, a afirmat Orban, potrivit Mediafax.

„Practica numirii şefilor în Poliţia Română doar pentru a satisface comenzile unui primar, preşedinte de consiliu judeţean, parlamentar sau om de afaceri trebuie să înceteze”, a adăugat premierul desemnat.

„Trebuie redefinit un mecanism foarte clar, foarte obiectiv, cu proceduri transparente, în care orice funcţie importantă, orice funcţie de conducere, să fie rodul unei examinări obiective, care să se facă pe baza unor criterii care să nu ţină cont de altceva decât de cariera poliţistului”, a adăugat Orban.

Orban a menţionat că 7.000 de poliţişti cu experienţă au părăsit sistemul.
„A fost un adevărat câmp de bătălie, să ne aducem aminte că din Poliţia Română au plecat 7.000 de poliţişti cu experienţă atunci când s-a modificat legislaţia şi când s-a plafonat pensia la nivelul salariului brut. Şi aici vă spun, este păcat ca poliţistul operativ, atunci când ajunge la pensie, să fie tratat la fel ca unul care a fost la butoane şi care a speculat legislaţia astfel încât să îşi umfle veniturile brute pe final de carieră, astfel încât să ajungă la nişte pensii care să nu aibă nicio legătură cu venitul pe care l-a avut în timpul activităţii. Şi trebuie să existe o diferenţiere. Plecarea a peste 7.000 de poliţişti, vă daţi seama că a afectat dramatic capacitatea operativă, lanţul de comandă, inclusiv nivelul de informativ-operativ al Poliţiei pentru că fiecare poliţist cu experienţă care ştie foarte bine mediul social în care trăieşte, care cunoaşte care sunt riscurile, care sunt vulnerabilităţile, care sunt mediile de provenienţă ale potenţialilor infractori, odată plecat din Poliţie, pleacă cu toate informaţiile, cu toate cunoştinţele şi cu toată expertiza”, a spus Orban, potrivit news.ro