Marea Britanie și UE caută soluții pentru a coopera în domeniul vaccinurilor

Publicat: 25 03. 2021, 13:17
Sursa foto: Shutterstock

Marea Britanie și Uniunea Europeană caută soluții pentru depășirea disensiunilor în ceea ce privește domeniul producției de vaccinuri.

Totodată, autoritățile de la Londra și cele de la Bruxelles caută soluții și în ceea ce privește intensificarea cooperării în privința aprovizionării cu vaccinuri, anunță Comisia Europeană și Guvernul Boris Johnson, potrivit MEDIAFAX.

„Ne confruntăm toţi cu aceeaşi pandemie, iar al treilea val face cooperarea între UE şi Marea Britanie cu atât mai importantă. Discutăm despre ce poate fi făcut în plus pentru a asigura o relaţie reciproc benefică între Marea Britanie şi UE în cazul COVID-19”, anunţă Comisia Europeană şi Guvernul britanic, într-un comunicat comun.

Cele două părți recunosc că sunt dependente una de alta în ceea ce privește vaccinurile, astfel că se angajează să treacă peste eventualele neînțelegeri.

„Ţinând cont de interdependenţele noastre, încercăm să găsim soluţii specifice pe care să le aplicăm pe termen scurt, mediu şi lung, pentru a crea o situaţie de câştig reciproc şi a extinde aprovizionarea cu vaccinuri a cetăţenilor noştri. În ultimă instanţă, deschiderea şi cooperarea globală a tuturor ţărilor vor fi esenţiale pentru depăşirea acestei pandemii şi asigurarea unei pregătiri mai bune în scopul abordării viitoarelor provocări. Vom continua discuţiile”, subliniază Comisia Europeană şi Guvernul de la Londra.

Tensiuni între Marea Britanie și UE în ceea ce privește vaccinurile

Miercuri, autoritățile europene au anunțat impunerea unor restricții suplimentare privind exporturile de vaccinuri, în contextul tensiunilor cu Marea Britanie.

„Uniunea Europeană se confruntă cu o gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte un volum important spre ţări care produc propriile vaccinuri sau sunt mai avansate în campaniile de vaccinare. În acest context, am adoptat două modificări în mecanismul actual privind controlul exporturilor, pentru a garanta aprovizionarea statelor membre UE”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Funcţionarea economiei în beneficiul oamenilor.

Comisia Europeană va înăspri condițiile de export

Actualul sistem, aprobat la nivel european în luna ianuarie, prevede ca exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19 în afara Uniunii să aibă aprobarea Comisiei Europene și a statului din care pleacă dozele.

Acum, Comisia Europeană înăsprește condițiile de export spre acele țări care au propriile capacități de producție de vaccinuri și care nu exportă seruri către UE.

Unele state blochează exporturile de doze de vaccin împotriva COVID-19 către Uniunea Europeană „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale cu producătorii de vaccinuri”, susține Comisia, care avertizează că va introduce principiul reciprocității în relația cu aceste state.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în Marea Britanie în perioada 1 februarie – 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de AstraZeneca pe teritoriul britanic.