Marius Pașcan, PMP, după ce OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate: „Un astfel de tupeu ar fi sancționat economic instantaneu într-o țară care se respectă și își apără cetățenii”

Publicat: 13 01. 2023, 12:16
Sursa foto: Facebook/Partidul Mișcarea Populară

Marius Pașcan, prim-vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), spune, după ce grupul OMV Petrom a anunțat că nu intenționează să plătească așa-numita taxă de solidaritate impusă de Guvern, că atitudinea companiei este o dovadă de „tupeu”.

Acesta spune, printr-o postare pe pagina de Facebook a formațiunii, că instituțiile statului nu iau, din păcate, atitudine în astfel de cazuri.

Redăm integral mesajul prim-vicepreședintelui PMP, Marius Pașcan:

„Deși are profituri de miliarde de euro din zăcămintele țării noastre, OMV susține că nu va plăti taxă de solidaritate în România, întrucât veniturile sale din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri a corporației. Compania va plăti, în schimb, 150 de milioane de euro taxă de solidaritate în Austria.

Un astfel de tupeu ar fi sancționat economic instantaneu într-o țară care se respectă și își apără cetățenii. La noi, câinii presei latră, rețelele social media urlă în pustiu, însă caravana hoției trece, netulburată de vreo instituție de forță a statului…

1) Este mai mult decât străveziu că, din Guvern, anumiți «strategi» au stabilit cu dedicație acest plafon de 75% care scutește de plată și protejează OMW, fiind în schimb bune de plată doar societățile statului român. Nu este o «eroare» tocmai întâmplătoare pentru că, dacă ar fi, s-ar corecta printr-un nou act normativ în procedură de urgență. Nu există însă oficial vreo preocupare în acest sens.

2) Vedeți vreo instituție gen DNA, Parchet General, vreun magistrat cu niște «mascați» să se autosesizeze și să debarce în regim de urgență pe la Guvern, căutând să identifice invitând la «subsemnatul» suspecții pentru care bugetul României este prejudiciat cu sute de milioane de euro?! Nici pomeneală, pensia specială funcționează de la tinerețe prin justiție, nu trebuie deranjată puterea, de ce să fie pus privilegiul în pericol?!

3) Vă întrebați pe unde zac letargic «serviciile» cărora li se măresc consecvent bugetele de funcționare, ce mai fac «ochii albaștri» și «timpanele dilatate» de fapt?! Poate veghează cum crește menta prin «câmpul tactic»…

4) Înțelegeți de ce-și permite Uniunea Europeană să ne țină pe la ușa Schengen, austriecii să ne dea flit iar, în ansamblu, să fim percepuți ca cetățeni de rang inferior?!

Dacă pricepeți acest caz de hoție școală la nivel de stat, veți înțelege și de ce, în mod fatalist, România a ajuns un «stat eșuat», compromis se pare iremediabil, insurmontabil, decăzut politic, culpabil, subminat chiar prin cei care îl conduc”.

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat, joi, într-o informare către Bursa de Valori București privind indicatori operaționali-cheie ai Grupului pentru trimestrul încheiat la 31 decembrie 2022, că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, după ce autoritățile române au transpus regulamentul decis la nivel european.

Oficialii OMV Petrom argumentlază că Grupul are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Conducerea Grupului OMV Petrom estimează că regulamentul UE, transpus în legislația românească la finalul anului trecut, nu s-ar aplica în cazul său, conform propriilor calcule.

Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 din 29 decembrie 2022, care are la bază Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene, care permite statelor membre să taxeze suplimentar companiile energetice care au realizat profituri excepționale, fără să impună însă un anumit prag.