Medicul Emilian Imbri: Am simțit o relaxare în cererea de la internare. Sper să nu fie semnul de tsunami

Publicat: 25 01. 2021, 09:15
Actualizat: 06 04. 2021, 14:35

 Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București spune că  s-a redus presiunea pe zonele în care sunt tratați bolnavii de Covid-19. Totodată, medicul Imbri spune că numărul cererilor de internare a scăzut, precum și a celeor care solicită oxigen. Medicul Emilian Imbri menționează că speră să nu fie un semn a unui tsunami care să anunțe că se va întâmplă ceva rău. 

Medicul Imbri spune că locurile de la ATI se eliberează pe zi ce trece, după o perioada îndelungată.

„Nu pot explica acest fenomen, care nu a început brutal”

„Avem în Spitalul Babeș 210 locuri libere, locuri în spital nu vorbesc de ATI ajungem cu tot cu Pipera, o locație pentru cazuri foarte ușoare, la 300 de locuri. N-am mai avut această situație din aprilie, anul trecut.

Nu pot explica acest fenomen, care nu a început brutal, că nu de ieri s-a întâmplat. De două-trei săptămâni am simțit o relaxare în cererea de la internare. La fel și cazurile cu simptomatologie mai severă, pe care le aveam din plin, cu necesar de oxigen îngrozitor de mare, și acestea s-au rărit ca număr. Lucrurile se pare că s-au mutat pe zona presiunii pe vaccinare.

„Sper să nu fie semnul de tsunami”

Avem două paturi libere la ATI, ceea ce n-a mai fost demult.  Acest lucru vine să arate că ceva se întâmplă în bine. E o relaxare. Sper să nu fie semnul de tsunami, acea retragere și să urmeze ceva rău. N-ar avea de ce să se întâmple asta. Dar se explică și prin faptul că persoanele nu se mai duc să se testeze, apelează la testele rapide, își fac singuri, se duc la centrele private, merg să constate dacă sunt sau nu pozitivi. Poate vor să evite să afle că sunt pozitivi și să piardă rândul la vaccinare.

Nici din alte spitale nu mai există presiunea de a ne transmite cazurile pozitive. Eu zic că e un semn bun”, a declarat reputatul medic, potrivit Digi24.

Mahler atrage atenția asupra faptului că, deși cifrele oficiale permit relaxarea restricțiilor, în spitale situația este diferită.

„În acest moment, dacă ne uităm la cifrele care sunt date publicității, suntem în termenii legali pe care îi prevede un astfel de pas. Dacă mă uit însă în spital, mai ales la pacienții care vin spre testare, aici avem o reală problemă pentru că numărul de teste a scăzut semnificativ și nu înseamnă că nu mai sunt pacienți bolnavi, înseamnă că ei nu mai vin sau nu mai solicită testare atunci când sunt bolnavi.

„Numărul de cazuri severe în spital este foarte mare”

În mod cert, ajung mulți pacienți cu simptomatologie severă, care nu sunt testați și ajung cu forme severe de COVID în spital. Numărul de cazuri severe care sunt în spital este foarte mare, nu avem cazuri mai ușoare care sunt internate, 90% sunt pacienți cu infectare severă pulmonară bilaterală”, a declarat medicul.

„Sunt mulți colegi care primesc telefoane de la cunoscuți, de la alți oameni care spun că știu că au simptomatologice, refuză să facă un test, dar și-ar dori să știe ce tratament trebuie să ia. Ei deja se tratează cu medicație posibil utilă în infecția SARS-CoV-2 fără să știe că au boala, doar pe simptomatologia pe care o prezintă. Este foarte periculoasă această direcție și sunt periculoase rețetele care circulă de la un pacient la altul și pe baza cărora se eliberează medicație care poate pune în pericol viața”, a mai spus Mahler.

Alte 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost raportate 54 de decese. La ATI sunt internați în acest moment 1.020 de pacienți.