Metoda de investigare prin Videocapsula Endoscopică PillCAM – Given

Publicat: 18 07. 2012, 13:02
Actualizat: 18 07. 2012, 13:33

Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând și înlocuind cu succes procedura neplăcută și dureroasă a endoscopiei digestive clasice. Conceptul de explorare endoscopică digestivă cu ajutorul videocapsulei este foarte nou în termeni medicali, realizarea sa fiind concomitentă cu debutul secolului XXI.

În funcție de porțiunea tubului digestiv investigată, videocapsula poate fi destinată pentru intestinul subțire, colon sau esofag.

Videocapsula pentru intestin subțire

Principalul avantaj al acestei videocapsule constă in faptul că permite, așa cum indică și numele, investigarea intestinului subțire, porțiune a tubului digestiv inaccesibilă metodelor clasice.

De mărimea unui sâmbure de maslina (cașete), videocapsula pentru intestinul subțire este prevăzută cu o cameră foto alimentată de o baterie cu o durată de viață limitată: 8 – 10 ore. Odată înghițită, aceasta preia imagini cu o anumită ritmicitate (cca 4 imagini pe secundă) și le transmite unui sistem de înregistrare extern, atașat corpului persoanei investigate.

Printre patologiile cărora se adresează această videocapsulă se numără: hemoragiile digestive oculte sau obscure (sângerări microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente în fecale, dar fără cauza identificată prin colonoscopie clasică), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculară.

Videocapsula pentru colon

Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subțire, cea pentru colon este prevăzută cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secundă, dar și cu o durată mai mare de viață a bateriei, de circa 10 ore. Întrucât segmentul vizat este situat distal în tubul digestiv, capsula a fost astfel reglată încât să preia imagini în primele 3 minute după ingerare, pentru ca ulterior să se reactiveze la 1 oră și 45 minute de la ingestie.

Videocapsula de colon acopera pe lângă indicațiile videocapsulei de intestin subțire și rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boală hemoroidală, leziuni tumorale de intestin gros, ulcer rectal).

PillCAM COLON2 – a doua generație de videocapsulă pentru colon reprezintă un pas inovator tehnologic:

  • Unghi de vizualizare de 172°/fiecare cameră video, acoperind 344° capacitate de vizualizare cu cele 2 camere video (aproape circumferențial)
  • Comunicare bi-direcțională între capsula PillCAM COLON2 și data recorderul DR3 ceea ce permite interactivitate și dinamism în timpul examinării
  • Capsula PillCAM COLON2 înregistrează continuu din momentul activării; durata de funcționare a bateriei fiind de minim 10 ore astfel ea ridică la mai mult de 90% posibilitatea de vizualizare a întregului tract gastrointestinal vizat.
  • Rata variabilă de captură ce permite preluarea a 35 imagini/secundă, astfel când capsula tranzitează segmente de tub digestiv cu o viteză crescută ea nu va avea un deficit de diagnostic.

Ca urmare a progresului tehnologic, platforma de diagnostic prin endoscopie cu capsula în această versiune și-a îmbunătățit eficiența de depistare a leziunilor precursoare a cancerului colorectal cu aproximativ 20% atingând în prezent o valoare predictivă negativă pentru polipii colonici de până la 97%, comparabilă cu a colonoscopiei convenționale considerată până în prezent ca fiind standardul de aur.

Numeroasele studii deja efectuate sau ce se derulează cu succes în prezent fac ca acest dispozitiv să reprezinte o speranță reală de SCREENING DIGESTIV NONINVAZIV mai ales in ceea ce priveste intestinul subtire si colonul.

Această procedură se realizează în cadrul clinicii MEDAS Professional.