Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au adăugat astăzi patru ţări pe lista neagră a paradisului fiscal/ Un teritoriu britanic este inclus pe lista paradisurilor fiscale

Publicat: 18 02. 2020, 14:53
Actualizat: 20 02. 2020, 22:29

Ministrii de finanțe ai Uniunii Europene  au adăugat astăzi Panama, Seychelles, Insulele Cayman și Palau pe lista neagră a UE a paradisurilor fiscale.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aplicat abordarea „name and shame”  la reuniunea miniștrilor finanțelor din UE, adăugând cele patru țări pe lista de opt țări existente. Palau și Seychelles fiind  „membrii nou-veniti”.

„Lucrările cu privire la lista jurisdicţiilor fiscale necooperante se bazează pe un proces amănunţit de evaluare, monitorizare şi dialog cu aproximativ 70 de jurisdicţii din ţări terţe. De când am început acest exerciţiu, 50 de ţări au pus în aplicare reformele fiscale necesare pentru a respecta criteriile UE. Aceasta este un succes incontestabil. Dar acestea înseamnă, de asemenea, o evoluţie continuă şi un proces dinamic, în care metodologia şi criteriile noastre sunt revizuite în mod constant”, a declarat Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al finanţelor croat, în numele preşedinţiei Consiliului UE.

Lista neagră integrală include: Samoa americană, Insulele Cayman, Fiji, Guam, Oman, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine din SUA și Vanuatu, potrivit Politico.

„ Lista neagră a Insulelor Cayman, un teritoriu britanic, ar trebui să fie un avertisment pentru Marea Britanie, în contextul discuțiilor post-Brexit dintre Londra și Bruxelles ”, a declarat parlamentarul conservator german Markus Ferber.

Cei de pe lista neagră se confruntă cu daune de reputație, control mai mare în tranzacțiile financiare și riscă să piardă fondurile UE.

„Acest lucru trimite un semnal clar că ideea de a transforma Marea Britanie într-un paradis fiscal și nu va fi acceptabilă pentru UE”, a declarat Ferber, membru al Grupului Partidului European.

Un purtător de cuvânt al Marii Britanii a declarat că țara este „conștientă de decizia UE”.

„Ca jurisdicție autonomă și autonomă din punct de vedere fiscal, încurajăm Cayman și UE să lucreze îndeaproape pentru a rezolva orice problemă restantă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Guvernele UE au introdus pentru prima dată lista neagră în decembrie 2017, cu 17 țări, după o serie de scandaluri de evitare a impozitelor, cum ar fi Panama Papers, care au dezvăluit în ce măsură companiile și persoanele fizice au evitat să își plătească taxele corecte.

Azi, de asemenea, miniștrii au actualizat lista de grafică a UE, care include țările care au promis că vor corecta practicile fiscale pentru a evita lista neagră.