MOTIVUL pentru care preoții din România poartă barbă. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

Publicat: 23 09. 2023, 13:04
Sursă Foto - Profimedia

Cu toții cunoaștem imaginea tipică a unui preot ortodox, al cărui semn distinctiv, dincolo de veșmintele bisericești, e faptul că poartă barbă.  Ba chiar ar putea fi primul lucru pe care l-am menționa. Cu toate acestea, nu mulți cunosc motivul cultural pentru care această imagine a devenit tradițională în Biserica Ortodoxă.

Atunci când întâlnești un preot, poți observa două mari caracteristici care sunt general valabile. Prima este legată de ținută, astfel că cei mai mulți dintre aceștia poartă straie negre sau veșminte specifice rangului pe care îl au.

Cea de-a doua caracteristică comună se leagă de existența bărbii. Mulți dintre clericii ortodocși poartă barbă, o diferență vizibilă a preoților din România comparativ cu cei din țările vestice. Însă de ce aceștia nu se bărbieresc?

Mulți ar sugera că acesta este modul lor de a-L ”imita” pe Hristos, deoarece multe icoane ortodoxe Îl înfățișează cu barbă. Într-o mare măsură, ar avea dreptate. Cu toate acestea, există și alte motive.

Ce spun Scripturile

În capitolele 19 și 21 din Cartea Levit aflăm că Dumnezeu le-a poruncit credincioșilor Săi să nu-și taie părul sau barba. Scripturile explică, de asemenea, cauza acestei interdicții. Epistola necanonică a lui Ieremia spune că purtarea părului lung și a bărbii era foarte răspândită în rândul oracolelor păgâne.

Legea lui Moise descuraja în mod expres astfel de practici păgâne în rândul preoților evrei. Venerabilul Efrem Sirianul vine cu explicații suplimentare. El scrie că păgânii își lăsau părul și barba lungi pentru a le rade la un moment stabilit la un izvor, la un templu păgân sau la un alt sanctuar păgân. Așadar, tăierea părului și a bărbii nu era doar un ritual, ci o parte a cultului păgân, notează catalog.obitel-minsk.com.

Ce se întâmplă dacă se bărbieresc

Pe lângă aceasta, bărbații care își împleteau și tundeau bărbile încercau să pară mai blânzi, fiind asemănați cu femeile. Pentru a se ține departe de aceste asocieri dintre cele două sexe, biserica decis interzicerea tăierea bărbilor.

Cu toate acestea, din punct de vedere legislativ, preoții au voie să se bărbierească. Însă, având în vedere că barba a devenit în timp un atribut indispensabil al înfățișării, cel mai probabil puțini sunt cei care aleg să facă asta, în semn de respect pentru meseria pe care o practică, relatează playtech.ro.