NECAZURI. Sicriele cu românii morți de coronavirus în Spania și Italia, ținute 24 de ore pe teritoriul Ungariei. „Este groaznic. Angajații demisionează pe capete!”

Publicat: 01 04. 2020, 15:30
Actualizat: 01 04. 2020, 16:03

Condițiile impuse de Ungaria, care permite tranzitarea graniței cu România numai între orele 21.00 – 05.00, ridică mari probleme societăților care se ocupă, în această perioadă, de repatrierea românilor decedați în Spania și Italia, din cauza COVID-19.

Alexandru Ruș, unul dintre proprietarii unei firme de pompe funebre, a declarat, pentru Gândul.ro, că absolut toate societățile din acest domeniu întâmpină mari probleme. „Șoferii care pleacă în aceste state, nu mai vor să lucreze. Este groaznic să stai 24 de ore cu o persoană decedată, despre care știi că este contaminată, chiar dacă sicriele sunt închise etanș. Ca să nu mai spun că, în cazul deceselor provocate de infectarea cu COVID-19, îmbălsămarea este strict interzisă”, a spus Ruș.

Acesta a adăugat că ar fi existat și o intervenție din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), însă decizia Ungariei a rămas neschimbată. „Acel culoar umanitar, deschis între orele 21.00 – 05.00, este destinat persoanelor fizice. Nu ar trebui să se aplice același regim și autospecialelor destinate transportului de cadavre, pentru că situația este foarte diferită”, a mai afirmat omul de afaceri.

Acesta a adăugat că, deși s-ar putea crede că pandemia ar avantaja firmele de pompe funebre, în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Ruș spune că numărul deceselor nu s-a schimbat, în sensul că solicitările de repatriere, la nivel național, sunt cam două pe zi, iar decesele care se înregistrează în țară nu ies din cifra obișnuită. Cu toate acestea, mulți angajați au demisionat, de teamă să nu se infecteze.

„Este groaznic. Angajații demisionează pe capete, de la toate firmele. Spun că au familii și nu vor să riște. Am avut și un caz în care oamenii ne-au anunțat disperați că groparii nu vor să pună mâna pe sicriu”, a mărturisit Alexandru Ruș.