O furtună de zăpadă a făcut prăpăd în Rusia. A provocat întreruperi de energie electrică, închiderea școlilor și haos în transport (VIDEO)

Publicat: 21 11. 2020, 18:24
Actualizat: 21 11. 2020, 18:42

O furtună de zăpadă a lovit Extremul Orient Rus, joi, provocând întreruperi de energie electrică, închiderea școlilor și haos în transport, în regiunea Primorie din Siberia de Est. În orașul-port Vladivostok, vântul puternic a dărâmat copaci înghețați și cablurile electrice încărcate cu gheață.

Presa locală a anunțat că unele spitale din Vladivostok, inclusiv unul care tratează pacienți infectați cu COVID-19, au fost nevoite să utilizeze generatoare de rezervă pentru electricitate. Cel puțin 150.000 de case au rămas fără electricitate.

De asemenea, din cauza condițiilor meteo, s-au înregistrat întârzieri mari în transportul public de persoane și în cel aerian.

Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în întreaga regiune, iar armata a intervenit pentru a limita proporțiile dezastrului, informează Libertatea, care citează BBC.

În legătură cu furnizarea energiei electrice, situația rămâne foarte dificilă”, a declarat Elena Parkhamenko, șeful adjunct al guvernului regiunii, care a precizat că alimentarea cu energie electrică nu poate fi restabilită în unele case timp de câteva zile.

La rândul său, șeful serviciului meteorologic regional, Boris Kubay, a declarat că situația s-a înrăutățit din cauza vântului puternic, care a „spart totul”. El a mai spus că o ciocnire între două furtuni, una care transporta aer cald și alta care transporta frig, a provocat, joi, ploi înghețate.

Potrivit acestuia, cablurile electrice și copacii au fost încărcați în gheață cu o grosime de până la 1,2 cm, fenomen care nu nu s-a mai văzut în ultimii 30 de ani în regiune.

Drumarii intervin în stațiunea Rânca, unde ninge și stratul de zăpadă măsoară deja 8 centimetri

În stațiunea gorjeană Rânca a nins, iar stratul de zăpadă este cuprins între cinci și opt centimetri. Drumarii au acționat cu șase utilaje, acestea fiind pregătite de mai multă vreme ca să curețe drumul din zonă.

Se acționează permanent cu lama și material antiderapant”, spun cei de la Secția de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, citați de Mediafax.