O nouă specie de insecte s-a înmulţit în România. Insectele agresive sunt imune la substanţele chimice

Publicat: 04 08. 2021, 10:05
Actualizat: 04 08. 2021, 10:05

O nouă specie de insecte a apărut și în România. Cunoscute sub numele de insectele „tigru”, ploşniţele dantelate, spun specialiștii, au ajuns la un număr semnificativ în România. 

Potrivit Institutului de Cercetări Biologic din Cluj, ploșnițele dantelate se regăsesc din ce în ce mai mult în aproape toate regiunile.

Biologul Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca, a explicat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice.

„Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii . Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, a explicat cercetătorul.

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca, a mai spus că insectele respective sunt la culorile deschise.

„Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca.”, spune el.

Cercetătorul Adrian Ruicănescu a explicat, pentru Știri de Cluj, că în mod normal, pișcătura acestei insecte se aseamănă foarte mult cu cea de urzică. Totuși, sunt persoane care pot dezvolta alergii.

„În mod normal, oamenii nu ar trebui să se simtă îngrijorați, pișcăturile sunt ca și înțepăturile de urzică. Dacă folosesc un unguent cu antihistaminice, nu mai simt nimic. Dacă cumva fac alergii, atunci e bine să evite să iasă din casă în orele toride din zi.”

Adrian Ruicănescu a ţinut să sublinieze că nici dezinsecţiile nu vor avea niciun efect, la fel cum se întâmplă în cazul ţânţarilor.

„În traducere, va afecta în primul rând insectele benefice. Văd că se dă împotriva ţânţarilor. Dar este aceiaşi poveste. Ţânţarii vor rămâne, alte insecte, printre care albinele, nu”, a punctat Ruicănescu.

Remediile, în cazul unei mușcături, sunt spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață. Din păcate, spray-urile antitantari nu au efect, explică Kid Magia.

Insectele Corythucha ciliata au fost semnalate si in anii trecuti la Oradea sau Baia Mare.