OMS. Coronavirusul, de 10 ori mai mortal decât gripa porcină. Oficial: Avem nevoie de vaccin pentru a opri transmiterea

Publicat: 14 04. 2020, 08:30
Actualizat: 14 04. 2020, 08:32
Avertisment OMS: Coronavirusul ar putea fi ținut sub control abia peste 4-5 ani

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni (n. r. 13 aprilie) că noul coronavirus este de 10 ori mai mortal decât gripa porcină, care ce a provocat o pandemie globală în 2009, subliniind este necesar un vaccin pentru a opri complet transmiterea.

OMS. Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat într-o informare online de la Geneva că organizația descoperă noi lucruri în mod constant despre noul coronavirus, virusul care afectează zeci de țări din întreaga lume și care până în prezent a ucis aproape 115.000 de oameni și a infectat peste 1,8 milioane, scrie Straits Times.

„Știm că noul Covid-19 se răspândește rapid și știm că este mortal, de 10 ori mai mortal decât pandemia de gripă porcină din 2009”, a declarat oficialul OMS.

Coronavirusul vs. Gripa porcină

OMS spune că 18.500 de persoane au murit din cauza „gripei porcine”, sau H1N1, care a fost descoperită pentru prima dată în Mexic și Statele Unite în martie 2009, însă în revista medicală The Lancet s-a estimat că numărul adevărat ar fi între 151.700 și 575.400.

Analiza publicată în The Lancet a inclus decese estimative di Africa și din Asia de Sud-Est care nu au fost contabilizate de OMS.

Boala, care a fost declarată pandemie în iunie 2009 și luată în considerare până în august 2010, s-a dovedit a nu fi la fel de mortală cum se estimase la începutul apariției ei.

Vaccinurile au fost făcute rapid, dar în retrospectivă, Occidentul, în special Europa, și OMS au fost criticate pentru că a reacționat excesiv într-un moment în care în fiecare an epidemiile de gripă au ucis între 250.000 și 500.000 de oameni, potrivit datelor OMS.

Identificare, testare, izolare

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat luni că în unele țări se observă o dublare a cazurilor la fiecare trei-patru zile, dar a subliniat că, dacă țările s-ar angaja să „identifice cazurile, să testeze, să izoleze (și) să aibă grijă de fiecare caz și să urmărească fiecare contact”, ar putea să învingă noul coronavirus.

Mai mult de jumătate din populația planetei rămâne în prezent acasă ca parte a eforturilor de a limita răspândirea virusului, dar oficialul OMS a avertizat – „conectarea noastră globală înseamnă că riscul reintroducerii (n. r. virusului) și al reapariției bolii continuă”.

El a subliniat că, în timp ce Covid-19 a accelerat rapid, „se decelerează mult mai lent”.

Pandemia decelerează mult mai lent

„Cu alte cuvinte, coborârea este mult mai lentă decât creșterea”, a spus el, subliniind că „măsurile de control trebuie ridicate lent și cu control. Nu se poate întâmpla dintr-o dată”.

„Măsurile de control pot fi ridicate numai dacă există măsuri adecvate de sănătate publică, inclusiv capacitate semnificativă de urmărire a contactelor”, a mai declarat oficialul.

Indiferent de eforturile depuse, OMS a recunoscut că „în final, dezvoltarea și livrarea unui vaccin sigur și eficient va fi necesară pentru a întrerupe complet transmisia”.

Se crede că un vaccinul ar putea fi gata peste 12 – 18 luni.

Oficial american – „Ceea ce e mai rău încă nu a venit”

Un oficial de sănătate din SUA a declarat că ceea ce e mai rău încă nu a venit în ceea ce privește pandemia de coronavirus, relatează CNBC.

„Pot spune că vom vedea mai multe cazuri și lucrurile se vor înrăutăți”, a declarat Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Anthony Fauci a declarat că noul COVID-19 este de cel puțin 10 ori „mai letal” decât gripa sezonieră, chiar dacă rata mortalității scade mult sub estimarea actuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 3,4%.

De când COVID-19 a apărut în China în urmă cu două luni și jumătate, „în mod clar nu este la fel de letal … dar cu siguranță se răspândește mai bine”, a spus el, adăugând gripa sezonieră are o rată a mortalității de 0,1%.

Rata estimată de OMS pentru mortalitate pentru COVID-19 a început de la 2%, a spus specialistul. Dacă socotești toate cazurile – persoane care au virusul, dar nu au simptome, deci nu au fost încă diagnosticate, rata mortalității este probabil mai aproape de 1%, a spus el, „ceea ce înseamnă că este de 10 ori mai letal decât gripa sezonieră”.

Athony Fauci a explicat și faptul că epidemia de gripă porcină H1N1 în 2009 a fost și mai puțin letală decât gripa sezonieră regulată.

În timp ce cazurile de COVID-19 încetinesc în China, unde focarul a avut loc în decembrie, acesta se răspândește rapid în alte părți ale lumii. Italia are cele mai multe cazuri din afara Chinei, urmată de Iran și de Coreea de Sud, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.