(P) Suport refugiaţilor ucraineni pentru integrarea pe piaţa muncii din România

Publicat: 24 10. 2023, 12:59
Actualizat: 24 10. 2023, 12:59
Sursa foto: Pexels

Prin structurile teritoriale, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă gratuit cetățenilor ucraineni înregistrați în baza noastră de date, servicii de informare și consiliere profesională, mediere pe locuri de muncă vacante, formare profesională, evaluare și recunoașterea competențelor profesionale obținute în contexte non-formale sau informale, servicii de asistenţă EURES etc.

Cetățenii ucraineni care au ajuns în România din cauza conflictului armat, care nu solicită o formă de protecție, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Informații utile pentru cetăţenii ucraineni, în limba română, ucraineană și engleză,  se gasesc în pliantul postat pe site-ul ANOFM https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/19895/pliant_servicii_refugiati_ucraineni.pdf Acesta este distribuit de către agenţiile din teritoriu către alţi actori implicaţi în plan local și pe rețelele de socializare. Pliantul conţine un cod QR cu datele de contact ale tuturor agențiilor județene, locale sau puncte de lucru și unul pentru locurile de muncă vacante.

Cetățenii ucraineni care ni s-au adresat au beneficiat de cursuri de limba romană, engleză și de calificare (246 de cursanți). Totodată, în cadrul Burselor de locuri de muncă organizate la nivel naţional s-au pus la dispoziție standuri pentru cetățenii ucraineni (4 burse). S-au organizat burse special dedicate cetăţenilor ucraineni de către agenţiile județene sau în colaborare cu alte organizaţii (5 burse).

Locurile de muncă vacante, din baza noastră de date sunt disponibile și cetățenilor ucraineni. Acestea se pot accesa pe site-ul ANOFM: https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM&categ=3&subcateg=1

ANOFM colaborează cu UNHCR atât în cadrul centrului de la Romexpo, cât și pe plan local, în anumite județe, prin agențiile teritoriale. Din data de 15.07.2022 angajații AMOFM Bucureşti sunt prezenţi săptămânal în zilele de luni şi marţi la sediul pentru refugiaţi organizat la Romexpo, oferind informaţii cu privire la locurile de muncă vacante şi la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul ANOFM.

Agențiile din județele care au puncte comune de trecere a frontierei cu Ucraina au trimis în mod constant reprezentanți la punctele de trecere a frontierei și la centrele de refugiați, pentru a informa și consilia cetățenii ucraineni.

Serviciile furnizate de ANOFM  şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe Telegram, cea mai populară platformă social media utilizată de cetăţenii ucraineni si pe site-ul pentru cetățenii ucraineni DOPOMOHA.

De la începutul conflictului armat din Ucraina şi până la data de 23.10.2023 a.c., în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM s-au înregistrat, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii, 19691 cetățeni ucraineni. Dintre aceștia, 2238 au fost angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM. Tot în această perioadă, 538 de firme au declarat 5296 locuri de muncă vacante disponibile şi pentru cetăţeni ucraineni. Ca urmare a simplificării legislative, cetăţenii ucraineni se pot angaja în mod direct, astfel, în prezent sunt înregistrate în REVISAL un număr de 7046 contracte de muncă ale acestora, care au data de început după declanşarea conflictului armat.

Informații despre accesul pe piața muncii din România, sunt disponibile în comunicatele și informările noastre postate, pe site-ul ANOFM www.anofm.ro

Prin proiectul eSPOR, proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, pe lângă realizarea platformei PULS care va integra toate serviciile dedicate clienților, se va reorganiza și îmbunătăți structura și funcționalitățile site-ului oficial al instituției, pentru ca beneficiarii noștri să poată accesa informația mult mai facil, inclusiv cetățenii ucraineni vor putea găsi informații specifice într-o secțiune dedicată.

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.