Parlamentul European solicită înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

Publicat: 21 01. 2021, 19:24
Parlamentul European solicită înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei. Sursa foto: Shutterstock

Membrii Parlamentului European au solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să înăsprească în mod semnificativ sancțiunile impuse la adresa Federației Ruse.

Solicitarea europarlamentarilor vine în contextul recentei încarcerări a disidentului rus Alexei Navalnîi.

Prin intermediul unei rezoluții adoptate cu 581 de voturi pentru, 50 împotrivă și 44 de abțineri, Parlamentul European le-a solicitat statelor membre să adopte o pozișie activă în cadrul următoarelor reuniuni referitoare la arestarea disidentului și a unor susținători ai acestuia și să înăsprească în mod semnificativ măsurile restrictive ale UE față de Rusia, informează agenția de presă MEDIAFAX.

PE cere sancțiuni la adresa oligarhilor ruși

Totodată, Parlamentul European recomandă impunerea de sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care au legături cu regimul de la Moscova, a apropiaților președintelui Putin și a propagandiștilor din mass-media care dețin active în UE și care, în prezent, pot călători liber în statele membre ale Uniunii.

Având în vedere noua administrație de la Washington, Parlamentul subliniază că UE ar trebui să profite de această dinamică pentru a consolida unitatea transatlantică pentru protejarea democrației și a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare.

De asemenea, rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta.

Eurodeputații cer și oprirea lucrărilor la gazoductul Nord Stream

După ani de relații tensionate între Bruxelles și Moscova, eurodeputații solicită revizuirea în mod critic a cooperării dintre Uniunea Europeană și Rusia prin diverse platforme și proiecte, cum ar fi gazoductul Nord Stream.

Europarlamentarii solicită, prin intermediul acestei rezoluții, oprirea imediată a lucrărilor pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2.

Totodată, rezoluția solicită statelor membre ale Uniunii Europene să nu îi mai întâmpine cu brațele deschise pe cetățenii ruși cu venituri din surse neclare.

Administrația Vladimir Putin a anunțat, în cursul zilei de marți, că nu va lua în considerare solicitările statelor occidentale privind eliberarea disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Totodată, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la apelurile lui Navalnîi privind organizarea de proteste în Rusia.

Luni, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat statele occidentale că „încearcă să distragă atenția de la cea mai gravă criză a modelului de dezvoltare liberal” folosindu-se de cazul Navalnîi.

Reacțiile oficialilor ruși vin în contextul în care Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au criticat în termeni duri arestarea lui Aleksei Navalnîi. Autoritățile europene au catalogat arestarea acestuia ca fiind „inacceptabilă” și iau solicitat eliberarea imediată a disidentului.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, duminică seară, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis luni menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi pentru 30 de zile.

Navalnîi a declarat în cursul zilei de marți că Administrația Penitenciarelor din Rusia ar fi cerut unei instanțe arestarea sa pentru o presupusă încălcare a termenilor unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat.