Patru factori perturbatori ai somnului și soluțiile lor

Publicat: 30 09. 2022, 18:46
Sursa foto - caracter ilustrativ: Freepik

Zgomotele ambientale, luminile parazite și temperaturile excesiv de ridicate pe timpul nopții se numără printre principalii factori perturbatori ai somnului, alături de stres, vârstă și diverse afecțiuni. Potrivit unor studii, în aglomerările urbane, zgomotul este factorul care perturbă cel mai mult somnul, însă, la nivel general, acestui element legat de mediul înconjurător i se alătură lumina, mai ales cea albastră a ecranelor, și temperatura nepotrivită din dormitor.

Iată mai jos patru dintre cei mai frecvenți factori perturbatori ai somnului și ce soluții poți adopta în funcție de circumstanțe:

1. Deficitul de melatonină

Cea mai comună dintre tulburările de somn este insomnia, iar una dintre soluțiile pe care le avem la dispoziție este folosirea melatoninei – un hormon pe care organismul uman îl produce, de altfel, în mod natural. Derivată din serotonină („hormonul fericirii”), melatonina are rol în reglarea ritmului circadian și este importantă în inițierea și menținerea somnului.

Aceasta este produsă în corp în funcție de alternanța lumină/întuneric. Melatonina nu ne ajută doar să dormim bine, ci are și proprietăți antioxidante, susține buna funcționare a sistemului endocrin și a celui imunitar.

Atunci când în corp există dezechilibre în ceea ce privește producerea melatoninei apar anumite semne, iar printre principalele simptome se numără insomnia și somnul de proastă calitate.

În cazul unui deficit de melatonină în corp… poți lua în calcul administrarea unor suplimente care o conțin, iar, în ceea ce privește dozajul, poți apela la sfatul unui specialist în domeniu.

2. Stresul părinților

Părinții, mai ales cei aflați la primul copil, pot suferi de tulburări de somn din cauza stresului. În cazul unui nou-născut, aceștia trebuie să se obișnuiască cu trezirile nocturne, iar, în timp, oboseala se acumulează și afectează și mai mult calitatea somnului. Stabilirea unui tipar corect de somn pentru copii înseamnă o doză de relaxare pentru părinți.

În cazul mamelor care alăptează, o soluție temporară poate fi adoptarea unui tipar de somn care să coincidă cu cel al bebelușului. În cazul sugarilor hrăniți cu biberonul, ideală ar fi alternarea nopților între părinți. Pentru copiii care sunt puțin mai mari, este importantă crearea unei rutine, astfel încât organismul să recunoască momentul în care trebuie să intre în „modul de somn”, evitând în același timp suprastimularea.

Uneori, părinții mai pot avea tulburări de somn temporar, de exemplu, în acele momente în care copilul este bolnav. Un caz de varicelă la copii sau de toxiinfecție alimentară este suficient să dea peste cap programul părinților. Din fericire, astfel de situații sunt temporare și nu afectează somnul părinților pe termen lung.

3. Luminile parazite

Lumina este un factor de sincronizare puternic, pentru că resetează constant ceasul biologic, la ciclul de 24 de ore. Lumina menține creierul alert, deși acest lucru este în mod sigur dificil atunci când starea de veghe a depășit 15 ore.

Creierul intră în alertă inclusiv din cauza luminilor de intensitate scăzută, de exemplu, sursele de iluminat de pe stradă care se fac simțite în casă în lipsa unor perdele groase, ori ecranele albastre, ale telefoanelor, laptopurilor, televizoarelor, care stimulează constant creierul.

Soluția este aceea a eliminării tuturor acestor ecrane din dormitor și folosirea unor storuri groase care să blocheze lumina de pe stradă.

4. Temperatura ridicată

Un somn de calitate este esențial pentru ca organismul să se odihnească și să se refacă. Unele studii au demonstrat că temperatura corpului și cea a mediului înconjurător influențează calitatea somnului.

Așadar, pentru condiții perfecte pentru un somn odihnitor, este necesar să verifici și termometrul din cameră. Temperatura corpului uman este, în medie, de 37° C, dar nu este constantă. Pentru a putea adormi, temperatura corpului trebuie să scadă cu 1 – 1,5°C.

De aceea este necesar să ajutăm organismul să-și scadă temperatura și poți face asta cu ajutorul temperaturii ambientale, care ar trebui să fie situată între 18,3 și 21°C, în funcție de organismul fiecăruia.

Multe persoane pot suferi de tulburări de somn la un moment dat în viață. Cauzele sunt diverse, pot fi de origine psihologică, provocate de un stil de viață nesănătos sau de factori de mediu. În cazul celor prezentați mai sus, soluțiile oferite sunt eficiente și simplu de pus în practică.

Sursa foto: Freepik