Pensionarii de peste 75 de ani cu o pensie socială minimă vor primi bonuri de masă printr-un program finanțat din fonduri europene. Ministrul Muncii: „Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari cât şi informaţii”

Publicat: 15 07. 2020, 13:23
Actualizat: 15 07. 2020, 14:18

Ministrul Muncii, Violetă Alexandru, a anunțat că pensionarii de peste 75 de ani cu o pensie socială minimă vor primi bonuri de masă.

Categoria vizată va primi 180 de lei, sub form a unor tichete de masă, program finanțat din fonduri europene, în valolare de 130 milioane de euro. Persoanele cu o pensie socială minimă vor putea achiziționa astfel mâncare caldă de la unități autorizate

„Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani şi cu 704 lei la care mă tot gândesc. Aproximativ 130 milioane de euro pentru acest program finanţat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub formă tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziţionarea mâncării calde de la unităţile autorizate”, a scris Violetă Alexandru.

Informații și tichetele de masă vor fi trimise de autoritățile locale, potrivit anunțului ministrului Muncii.

 

„Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari cât şi informaţii cu privire la unităţile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza”, a notat Violetă Alexandru.

Sindicaliștii și-au exprimat în repetate rânduri dorința că sistemul de pensii să fie adus la nivel de 2020, însă pe ntru că nu s-a produs nicio schimbare, oamenii dau vină pe acțiunile ministrului. Ba mai mult, membrii sindicatului au acuzat-o pe Violetă Alexandru zilele trecute  că nu a acționat în interesul cetățenilor și implicit a instituțiilor din subordine.

Unii sindicaliști au precizat că ministrul are grijă să transmită informațiile în social media sau prin alte canale, existând o lipsa de comunicare între cele două părți. În acest răstimp, cei din sindicat propun că procedurile de atribuire a pensiilor să fie digitalizate, putând fi implementată prin crearea unui cadru legal.

În luna mai existau 955.000 de persoane care încasau pensia minimă, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice, citate de europalibera. Din totalul beneficiarilor de indemnizație specială, peste 800.000 erau pensionari din sistemul public, iar aproape 155.000 erau pensionari agricultori.