Persoanele care se vaccinează primesc o zi liberă pentru fiecare doză. Ce se întâmplă în cazul celor imunizați la locul de muncă

Publicat: 29 06. 2021, 15:54
Actualizat: 29 06. 2021, 21:31
Deputații au dezbătut proiectul de lege / Sursa foto: Mediafax Foto - caracter ilustrativ

Propunerea legislativă prin care persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, a fost adoptată marți de Camera Deputaţilor.

Au votat “pentru” aprobarea proiectului 263 de deputaţi, 30 au votat “împotrivă”, iar 4 s-au abţinut. Proiectul a fost respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional.

Astfel, art.211 alin. (1) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19 prevede că persoanele care se vaccinează beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști.

Este prevăzută, prin proiect, şi posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Potrivit textului, drepturile persoanelor prevăzute la articolul de mai sus se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare eliberată potrivit legii.

Persoanele vaccinate la locul de muncă

Aceste prevederi nu se aplică în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

În România, mai puțin de un sfert din populație s-a vaccinat cu ambele doze- 4,4 milioane de persoane, potrivit datelor de vineri, 25 iunie, ale autorităților.