Poliția Română caută operele de artă pe care Nicolae Ceaușescu le-a făcut cadou altor șefi de state. Au fost declarate furate!

Publicat: 15 03. 2021, 21:00
Actualizat: 03 08. 2021, 16:08

Mai multe opere de artă pe care Nicolae Ceaușescu le-a făcut cadou altor sefi de state, în timpul unor vizite oficiale pe care le-a făcut în stăinătate, sunt căutate de polițiștii români după ce au fost declarate furate de reprezentanții Muzeului Național de Artă Contemporană. Fotografii ale acestor lucrări, majoritatea sculpturi și statuete, figurează pe site-ul Polției Române, la categoria „Obiecte furate”.

Structurile specializate ale Poliției Române au în lucru o anchetă mai puțin obișnuită. Este vorba despre o sesizare depusă la data de 1 ianuarie de reprezentanții Muzeului Național de Artă Contemporană, care se referă la furtul a zeci de lucrări, cele mai multe obiecte decorative. Este vorba despre statuete, sculpturi, dar și unele lucrări care reprezintă simboluri comuniste dar și chipul lui Nicolae Ceaușescu.

Potrivit unor surse judiciare, la data de 1 ianuarie 2013, la IGPR a fost depusă o sesizare de către reprezentanții Muzeului Național de Artă Contemporană, care au descoperit că obiectele respective figurau în acte, însă lipseau din punct de vedere fizic.

Polițiștii au demarat o anchetă în urma căreia s-a stabilit că hoțul este chiar fostul Secretar General al PCR, care, începând cu anul 1975 ar fi început să solicite diverse opere de artă pe care să le dea cadou altăr șefi de state, cu ocazia vizitelor oficiale pe care le făcea în străinătate.

Sursele citate au afirmat, pentru GÂNDUL.RO, că bunurile respective i-ar fi fost predate lui Ceaușescu, însă cei care le-au luat nu au căutat și o variantă legală pentru a le scoate din gestiune.

Autoritățile trebuie să ceară operele de artă înapoi

Numai în 1975, Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut 17 vizite oficiale. Familia prezidențială a mers în a cel an printre altele, în Japonia, SUA, Marea Britanie, dar și Pakistan, Siria, Tunisia, Iordania, Venezuela sau Mexic. Până în 1989, Nicolae Ceaușescu a făcut aproximativ 200 de vizite oficiale în străinătate.

Conform informațiilor publicate chiar pe site-ul IGPR, au declarate ca fiind furate, de către Muzeul Național de Artă Contemporană, lucrări semnate de artiști precum Mircea Darie (Centaur), Gheorghe Coman (Întâmpinare), Aurel Contraș (Pădurarul), Nicolae Șaptefrați (Portret de femeie) sau Albert Gyorgy (Icar).

Sursele citate au dezvăluit că această plângere pune autoritățile într-o situație extrem de delicată, în condițiile în care polițiștii ar trebui să anunțe administrațiile prezidențiale ale statelor vizitate de Nicolae Ceaușescu și să ceară înapoi cadorurile simbolice oferite din partea țării noastre, pe motiv că ar fi fost furate din muzeele românești.