Presa maghiară: Președintele României, Iohannis, refuză din nou să semneze Tratatul de la Trianon

Publicat: 17 09. 2020, 09:41

Președintele român a trimis înapoi așa-numitul ‘Tratatul de la Trianonl’ pentru ca Adunarea Națională să o revizuiască. Proiectul de lege ar face din 4 iunie o sărbătoare națională în România.

Publicația ”Hungary Today” publică un articol desore refuzul președintelui României de a promulga Tratatul de la Trianon și trimiterea acestuia la CCR, susținând că ”va trebui să îl semneze indiferent de rezervele sale”.

Publicatia ”Hungary Today”: ”Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege”

Legislația a fost adoptată de Parlamentul României cu o mare majoritate în luna mai. Conform legislației, guvernul și autoritățile locale trebuie să se asigure că drapelul național al României este arborat în locuri publice la aniversarea tratatului de pace. Mai mult, evenimentele vor avea loc pe 4 iunie pentru a promova semnificația Tratatului de la Trianon, iar mass-media publică națională trebuie să raporteze și despre evenimentele științifice, educaționale și culturale care conștientizează importanța evenimentului istoric (care este o tragedie pentru maghiari dar o realizare majoră pentru români). Deoarece obligă practic ungurii transilvăneni să o sărbătorească, a fost criticat de oficialii maghiari.

Cu toate acestea, în loc să-l semneze (înainte de a 100-a aniversare a tratatului), președintele român a trimis proiectul de lege Curții Constituționale a țării, argumentând că acesta contrazice legea fundamentală a României în mai multe puncte, inclusiv tratamentul egal al cetățenilor țării. De asemenea, în opinia sa, aceasta contravine principiului separării puterilor și este mai mult o declarație politică decât o lege. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins în cele din urmă plângerile sale în iulie.

Klaus Iohannis susține acum că legislația este criticată de mai mulți experți și ONG-uri și, prin urmare, ar merita să se organizeze o consultare amplă înainte de declarație. El dorește să reia procesul legislativ cu implicarea istoricilor, cercetătorilor, academicienilor, instituțiilor de învățământ și a reprezentanților sferei civile. În calitate de stat membru al UE și țară dedicată principiilor și valorilor europene, el a susținut că România trebuie să fie deschisă dialogului și să fie matură în problemele care pot provoca diviziuni în cadrul societății, iar instituțiile statului au o mare responsabilitate în acest sens.

Publicatia ”Hungary Today” noteaza ca Iohannis nu a lăsat mult mai mult spațiu de manevră în cazul în care Parlamentul acceptă din nou proiectul de lege; va trebui să il semneze indiferent de rezervele sale.