Președintele Metropolitan Life la Gândul Live: „Reforma în sistemul sanitar este Roșia Montană a Ministerului Sănătății”

Publicat: 23 09. 2013, 19:08
Actualizat: 18 05. 2015, 15:46

This browser does not support the video element.

Reforma sistemului sanitar, pachetul de bază de servicii medicale și asigurările private de sănătate sunt doar câteva dintre temele dezbătute de Diana Marcu și Theodor Alexandrescu, președintele Metropolitan Life, vineri, în emisiunea Gândul LIVE.

Theodor Alexandrescu este de părere că reforma din sistemul sanitar românesc este comparabilă cu situația de la Roșia Montană întrucât avem de a face tot cu o problemă de interes național, cu impact social mare și cu foarte multe părți implicate.

Alexandrescu este de părere că realizarea pachetului de bază de servicii medicale reprezintă „prioritatea zero” în ceea ce privește reforma în sănătate. „Pachetul de bază este primordial, pentru că mai apoi se poate stabili un pachet de servicii medicale complementare. Nu putem complementa ceva dacă nu știm la ce. Complementaritatea poate fi de două feluri: fie este obligatorie, fie este opțională. Totul depinde în funcție de cât de exhaustiv este pachetul de bază”, a spus Alexandrescu, în opinia căruia pachetul de baza nu va fi suficient și atunci va fi nevoie de o asigurare privată.

Cu toate acestea, se pare că deocamdată românii nu sunt pregătiți pentru a-și încheia o asigurare privată de sănătate. „Cred că românii până nu dau cu capul de pragul de sus nu o să se aplece. Din păcate, în momentul de față românii speră că vor putea evita acel ‘prag” prin acele plăți informale, prin faptul că unii dintre ei au relații și pot ajunge la acele servicii care sunt limitate și nu toată lumea are acces la ele”, a mai spus Alexandrescu.

Diferența dintre abonamentele de servicii medicale și asigurarea privată

Pentru că majoritatea dintre noi credem că un abonament de servicii medicale este echivalentul unei asigurări private, Theodor Alexandrescu a explicat care sunt diferențele dintre cei doi termeni.

„Abonamentele oferă numai o parte din serviciul medical. Un serviciu medical complet pornește de la prevenție, apoi urmează un diagnostic, pentru ca mai apoi să fie recomandat un tratament și în cele din urmă reabilitarea. Abonamentele de servicii medicale oferă mai mult diagnostic – medicina primară, mai puțin prevenție, dar în niciun caz nu oferă tratament. Costul major al unui act medical apare la tratament. Aici intervine asigurare, care le poate acoperi pe toate, ba mai mult, oferă ceea ce nu poate oferi un abonament medical”, a explicat președintele Metropolitan Life.